Blog

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Fiscaal gunstregime auteursrechten in de IT-sector grondwettelijk hof geeft uitsluitsel
Sinds de Programmawet van 26 december 2022 was er heel wat te doen rond het fiscaal gunstregime voor inkomsten uit overdracht of verlening van auteursrechten. Vooral de vraag of de IT-sector – en meer bepaald softwareontwikkelaars – nog van het voordelig tarief kon genieten, zorgde voor heel wat discussies. Uiteindelijk nam het Grondwettelijk Hof met haar arrest van 16 mei 2024 een duidelijk standpunt in. Onze experts leggen uit.

Stimuleer uw groeitraject met de steun van kmo-groeisubsidies
Wenst u het groeitraject van uw kmo een boost te geven? Dan is de kmo-groeisubsidie zeker iets voor u. Benieuwd wat dat precies inhoudt, welke opties er zijn en aan welke voorwaarden u moet voldoen? Lees dan zeker verder.

De nieuwe investeringsaftrek vanaf 2025
In een vorige nieuwsbrief lichtten we jullie al in over de voorgenomen hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regelgeving is ondertussen officieel en is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. Wij leggen hierna de nieuwe spelregels uit.

De nieuwe btw-ketting: wat verandert er voor u?
Op 1 januari 2025 trad de nieuwe btw-ketting in werking. Het opzet van de maatregelen is om de processen te vereenvoudigen en te moderniseren. De belastingadministratie licht in haar circulaire van 27 januari een aantal standpunten toe. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de huidige stand van zaken.

Vlaamse belastingen: wat wijzigde er op 1 januari 2025?
Op het vlak van registratierechten wijzigde er heel wat op 1 januari 2025. In een vorige blogpost zetten we de verlenging van de verdachte periode bij niet-geregistreerde schenking al uiteen.
We lichten u vandaag graag enkele andere wijzigingen toe.

Afbraak en heropbouw: verlenging 6% tarief tot 30 juni 2025
Over het verlaagde btw-tarief van 6% werd al heel wat geschreven. Zo ook onze nieuwsbrief van 13 mei 2024. Recentelijk zijn de overgangsmaatregelen, die normaal gezien op 31 december 2024 zouden aflopen, nogmaals verlengd. Deze verlenging zal in principe 6 maanden duren, dus tot en met 30 juni 2025.

Verbod op financiƫle onderaanneming: waar moet u als onderaannemer in de bouw-, verhuis- en vleesnijverheidssector op letten?
Naar aanleiding van de hervorming van het Sociaal Strafwetboek heeft de wetgever een nieuwe verbodsbepaling op “financiële onderaanneming” voorzien om onder andere sociale dumping en illegale tewerkstelling te bestrijden. De wetgever hoopt met deze maatregel de arbeidsomstandigheden en eerlijke concurrentie te bevorderen.

Overheid verplicht e-Box vanaf 2025: wat betekent dit voor uw onderneming?
De overgang van papier naar digitaal is steeds meer en meer voelbaar in het dagelijks leven. Naast de verplichte elektronische facturatie legt de overheid nu ook het gebruik van de ‘e-Box Enterprise’ verplicht op voor alle houders van een ondernemingsnummer en dit met ingang van 1 januari 2025.

Wat betekent het regeerakkoord voor u als ondernemer? Een aantal belangrijke maatregelen leest u hier.
Eindelijk is het zover: op 1 februari werd het regeerakkoord van de nieuwe federale regering voorgesteld. Dit akkoord bevat heel wat nieuwigheden voor u als ondernemer. Wij geven u graag alvast een overzicht van de belangrijkste maatregelen. Let wel, geen van de vooropgestelde maatregelen is op heden omgezet in formele wetteksten dus deze kunnen mogelijks nog aangepast worden.

Nieuw standpunt fiscus: Terugbetaling van elektriciteit mag dan toch tegen het CREG-tarief
In onze eerdere blogpost schreven we over autofiscaliteit en de terugbetaling van elektriciteit voor het laden van de bedrijfswagen bij de werknemer of bedrijfsleider thuis. De terugbetaling van de privé-elektriciteit door de werkgever / vennootschap levert geen bijkomend voordeel van alle aard op in hoofde van de werknemer of bedrijfsleider indien aan een aantal voorwaarden werd voldaan.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!