Blog
Nieuw standpunt fiscus: Terugbetaling van elektriciteit mag dan toch tegen het CREG-tarief
In onze eerdere blogpost schreven we over autofiscaliteit en de terugbetaling van elektriciteit voor het laden van de bedrijfswagen bij de werknemer of bedrijfsleider thuis. De terugbetaling van de privé-elektriciteit door de werkgever / vennootschap levert geen bijkomend voordeel van alle aard op in hoofde van de werknemer of bedrijfsleider indien aan een aantal voorwaarden werd voldaan.
Aanpassing uitstootwaardes plug-in hybrides
De fiscaliteit van wagens, voornamelijk bedrijfswagens, onderging de afgelopen jaren diverse wijzigingen. Er is in onze nieuwsbrieven al veel inkt gevloeid over deze materie.
Een meerwaarde gespreid laten belasten, nu ook een langere termijn mogelijk bij gedwongen meerwaarde
De meerwaarde die een onderneming verwezenlijkt bij de verkoop van een bedrijfsactief is belastbaar. Wanneer de verkoopprijs herbelegd wordt in een activum dat beroepsmatig gebruikt wordt, kan ervoor gekozen worden om de meerwaarde gespreid te belasten over dezelfde termijn als de afschrijving van het nieuwe goed.
Aanpassing groottecriteria: Wanneer is mijn vennootschap groot of klein?
Om te beoordelen of uw vennootschap als groot of klein beschouwd wordt, dienen er bepaalde drempelbedragen beoordeeld te worden, nl. balanstotaal, omzet en aantal personeelsleden.
Strengere regels voor hand- en bankgiften vanaf 1 januari 2025 – Nog snel schenken in 2024?
Bent u van plan om op korte termijn via hand- of bankgift roerende goederen te schenken, doe dit dan bij voorkeur nog in 2024.
Nieuwe verplichtingen in de bouw- en schoonmaaksector
Zelfstandige of vennootschap in de bouw- of schoonmaaksector? In 2024 zijn er twee bijkomende verplichtingen ingevoerd. In deze blog brengen wij u graag op de hoogte van deze nieuwigheden.
Nieuw aansprakelijkheidsrecht vanaf 2025: behoed u nu al voor de mogelijke risico’s
De nieuwe tekst van Boek 6 uit het Nieuw Burgerlijk Wetboek verscheen op 1 juli in het Belgisch Staatsblad en regelt de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onder andere bestuurders, werknemers en onderaannemers.
Het doel van het aansprakelijkheidsrecht is dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden ingeval er door een fout schade werd veroorzaakt en dat de schade vergoed wordt.
Bijverdienen na pensioen en de grensbedragen
U bent op pensioen maar stilzitten is misschien nog niet voor u weggelegd. Veel gepensioneerden denken eraan om wat bij te verdienen naast hun pensioen door de lage pensioenenbedragen en het leven dat steeds duurder wordt. Extra inkomsten zijn altijd leuk, maar u wilt natuurlijk ook uw pensioen niet verliezen. Sommige gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen, anderen moeten zich houden aan bepaalde grensbedragen om geen pensioeninkomen te verliezen.
Welke regels zijn voor u van toepassing als werkende gepensioneerde? Dit leest u verder in deze blog.
Versoepelde houding van Vlabel biedt nieuwe perspectieven over de uitbreng van onroerend goed uit een vennootschap
Wanneer een onroerend goed gelegen in Vlaanderen uit een vennootschap wordt gehaald door middel van een dividenduitkering, zijn in principe registratierechten van 12% van toepassing gezien de eigenaar van het pand wijzigt. Dat was althans tot voor kort het standpunt van de Vlaamse belastingadministratie (‘Vlabel’). Recent kwam de belastingdienst daar uitdrukkelijk op terug. Wanneer je kwalificeert als een zogenaamde ‘historische vennoot’ is enkel het vast recht van 50 euro van toepassing hetgeen dus een aanzienlijke besparing uitmaakt.
Verliest uw werknemer verlofrechten ingeval van ziekte tijdens zijn/haar verlof?
De regelgeving rond ziekte tijdens verlof is gewijzigd met ingang van 1 januari 2024. Waar moet u als werkgever rekening mee houden? Wij informeren u graag door middel van deze beknopte blog.
Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?
Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd. Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.
Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?
In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!