Beleggen in uw vennootschap of privé: wat is het slimst?
14 July 2025
Heeft u een overschot aan cash en wilt u dat laten renderen in plaats van het gewoon te laten staan op een (quasi renteloze) spaarrekening? Dan kan een belegging interessant zijn.
U heeft geld opzij kunnen zetten in de vennootschap, of u heeft privé wat ruimte gecreëerd om te investeren. Dan komt de logische vraag: beleg ik beter via mijn vennootschap of privé? Het antwoord is minder zwart-wit dan u zou hopen, maar we zetten hieronder de voor- en nadelen overzichtelijk voor u op een rij.

Beleggen via de vennootschap
Als u via de vennootschap belegt, dan is de vennootschap eigenaar van de belegging en de mogelijke winsten.
Voordelen
- Geen belasting op uitkering: u hoeft geen loon of dividend uit te keren om te kunnen beleggen – u belegt gewoon met wat er al in de vennootschap zit.
- Kosten zijn aftrekbaar: hiermee bedoelen we instapkosten, abonnementen op private banking, etc. Lopende kosten of beheerskosten zijn niet aftrekbaar als deze verrekend worden in de koersen van beleggingen. Als deze afzonderlijk gefactureerd worden door de bank via de rekening van de vennootschap, zijn deze wél aftrekbaar.
- Minder administratie: u hoeft geen geld over te hevelen naar uw privé en daar opnieuw te structureren.
Aandachtspunten
- Belasting op winst: maakt u winst op de beleggingen in de vennootschap, dan wordt die belast in de vennootschapsbelasting.
- Verliezen niet aftrekbaar: maakt u verlies op een belegging? Dan is dat meestal niet fiscaal aftrekbaar. Al zijn er hierop wel enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld individuele obligaties.
- Let op het KMO-tarief: als uw vennootschap te veel belegt in verhouding tot het eigen vermogen, dan riskeert u om het verlaagde KMO-tarief te verliezen.
- De LEI-code, een unieke code op naam van de vennootschap, is aan te vragen op naam van de vennootschap vooraleer er belegd kan worden.
Privé-beleggen
Als u een loon of dividenden uitkeert en met dat geld privé gaat beleggen, ziet het plaatje er anders uit.
Voordelen
- Meer flexibiliteit: u zit niet vast aan de regels die gelden voor vennootschappen. U belegt wat en hoe u zelf wilt.
- Meerwaarden zijn vanaf 1 januari 2026 belastbaar: verkoopt u uw belegging met winst, dan is die winst op heden nog belastingvrij – zolang u belegt binnen het kader van ‘normaal beheer van privévermogen’, dus zonder speculatie of beroepsmatig karakter. Vanaf 2026 zal er evenwel een meerwaardebelasting van 10% worden toegepast voor deze ‘normale’ meerwaarden. Er geldt evenwel een vrijstelling van de eerste 10.000 euro meerwaarde. Wij verwijzen naar onze specifieke nieuwsbrief ‘de meerwaardebelasting vanaf 2026’.
Aandachtspunten
- Hogere instapkost: u moet mogelijks eerst geld uit de vennootschap halen. Op dividenden betaalt u roerende voorheffing, op loon betaalt u sociale bijdragen en personenbelasting.
- Geen aftrekbare kosten: privé zijn beleggingskosten niet aftrekbaar. Alles komt uit uw netto inkomen.
Wat kiest u best?
Er is geen pasklaar antwoord. Alles hangt af van:
- hoeveel cash u beschikbaar hebt,
- hoeveel risico u wilt nemen,
- en wat uw beleggingsdoel is (sparen voor later, uw pensioen, een aankoop…).
Algemene regel:
- Wilt u liever eenvoud en een potentieel belastingvrije winst? Kies dan voor privé – althans nog heel even…
- Wilt u onbenutte cash in uw vennootschap laten renderen? Dan kan beleggen via de vennootschap slim zijn – op voorwaarde dat u de fiscale spelregels goed volgt.
Advies nodig?
QPS Accountants denkt mee over uw vermogen en uw fiscale planning. Samen bekijken we welke aanpak het meeste rendement oplevert in uw situatie. Aarzel dus niet en neem contact op of plan een overlegmoment in met één van onze experten.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Werken met freelancers: kansen en risico's
In een steeds flexibelere arbeidsmarkt kiezen steeds meer ondernemingen ervoor om samen te werken met zelfstandige medewerkers en/of freelancers. Hoewel dit voordelen biedt op het vlak van flexibiliteit en fiscaliteit, schuilen er ook belangrijke juridische risico's in zulke zelfstandige samenwerkingsvorm.
Wij delen graag enkele cruciale inzichten met u.

Wat gebeurt er met uw vennootschap na uw overlijden?
Bent u de enige aandeelhouder/vennoot én bestuurder/zaakvoerder van een vennootschap? Afhankelijk van uw vennootschapsvorm zal uw overlijden andere gevolgen hebben.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!