Wat gebeurt er met uw vennootschap na uw overlijden?

14 July 2025

Bent u de enige aandeelhouder/vennoot én bestuurder/zaakvoerder van een vennootschap? Afhankelijk van uw vennootschapsvorm zal uw overlijden andere gevolgen hebben.

Maatschap, VOF en CommV

Deze “personenvennootschappen” worden in principe standaard ontbonden als de vennoot overlijdt.  Vervolgens wordt de vennootschap vereffend en wordt het resterende actief verdeeld onder de erfgenamen.

De statuten kunnen weliswaar in een regeling op maat voorzien, zoals bijvoorbeeld een “voorzettingsbeding” op basis waarvan erfgenamen de vennootschap verder kunnen zetten. Zij oefenen de rechten van de overleden vennoot uit in dezelfde verhouding als ze recht hebben op de nalatenschap.

BV en NV

In BV en NV wordt het voorzettingsbeding wettelijk voorzien. Zulke vennootschappen houden met andere woorden niet op te bestaan. Wij wijzen u daarom op volgende aandachtspunten:

Een BV/NV staat stil zonder bestuurder

Bij het overlijden van de enige bestuurder kan de vennootschap geen handelingen meer stellen. Er is immers niemand bevoegd om facturen te versturen, rekeningen te betalen of overeenkomsten te ondertekenen. Zelfs lopende dossiers en bestellingen kunnen hierdoor geblokkeerd worden. Tegelijk lopen de vaste kosten natuurlijk wel door, en kunnen klanten of leveranciers afhaken omwille van de onzekere situatie.

Wie bestuurt uw vennootschap na uw overlijden?

Als de enige bestuurder overlijdt, moeten de erfgenamen, die aandeelhouders worden, een algemene vergadering bijeenroepen om een nieuwe bestuurder te benoemen. Dat kan een vertrouwenspersoon, medewerker of familielid zijn. Die persoon kan meteen de leiding opnemen zodra het overlijden officieel vastgesteld is.

Hierover kan uiteraard discussie ontstaan, waardoor de benoeming van een nieuwe bestuurder aansleept. Ondertussen kunnen geen nieuwe beslissingen genomen worden. Daarom kunnen de statuten voorzien in een opvolgende bestuurder. Zijn of haar mandaat begint automatisch te lopen na het overlijden. Er is dan geen benoeming nodig.

Wat met de aandelen na overlijden van de enige aandeelhouder?

Wanneer de enige aandeelhouder overlijdt, gaan de aandelen over naar de erfgenamen volgens de regels van de wettelijke erfopvolging. Standaard erft de langstlevende echtgeno(o)t(e) het vruchtgebruik en de kind(eren) de naakte eigendom. Wenst u zelf te bepalen wie de aandelen krijgt en wat ermee moet gebeuren? Leg dit dan vast via een testament.

Let wel: eerst moet de nalatenschap juridisch verwerkt worden. Pas daarna kunnen de erfgenamen als aandeelhouders optreden.

In die tussenperiode — die erg lang kan duren — kan niemand officiële beslissingen nemen binnen de vennootschap. Zeker bij discussie of onduidelijkheid in de erfopvolging ontstaat er snel stilstand en onzekerheid.

Een schenking bij leven is een andere manier om te bepalen wat er met de aandelen gebeurt na uw overlijden. U kunt bijvoorbeeld enkel de blote eigendom schenken, en zelf het vruchtgebruik behouden. Zo kunt u het stemrecht behouden op de algemene vergadering en dividenden blijven ontvangen. Na het overlijden komt het vruchtgebruik automatisch toe aan de blote eigenaars, zonder enige procedures.

Checklist voor elke ondernemer die enige aandeelhouder-bestuurder is

  • Werd er een testament opgesteld?
  • Werd er nagedacht over een eventuele schenking bij leven?
  • Werd een opvolger bestuurder aangeduid in de statuten?
  • Zijn erfgenamen op de hoogte?

Tijd voor actie?

Vandaag bent U als enige aandeelhouder en bestuurder onmisbaar, maar morgen moet uw vennootschap ook zonder u kunnen verdergaan.

Denk op voorhand goed na over wat er met de vennootschap gebeurt wanneer u zou overlijden. U kan dit grotendeels zelf regelen via de statuten van de vennootschap, via een testament of via een schenking tijdens uw leven.

Bij QPS Accountants helpen we u graag om tijdig de juiste keuzes te maken. We bekijken samen hoe u de continuïteit van de vennootschap verzekert: op uw tempo, en met oog voor uw specifieke situatie.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Werken met freelancers: kansen en risico's

Werken met freelancers: kansen en risico's

In een steeds flexibelere arbeidsmarkt kiezen steeds meer ondernemingen ervoor om samen te werken met zelfstandige medewerkers en/of freelancers. Hoewel dit voordelen biedt op het vlak van flexibiliteit en fiscaliteit, schuilen er ook belangrijke juridische risico's in zulke zelfstandige samenwerkingsvorm.
Wij delen graag enkele cruciale inzichten met u.

Nieuwe regels omtrent NACE-codes sinds 2025: alles wat u moet weten

Nieuwe regels omtrent NACE-codes sinds 2025: alles wat u moet weten

Sinds 1 januari 2025 gelden er nieuwe regels voor de NACE-codes in de Europese Unie. QPS Accountants zet de belangrijkste informatie voor u op een rij.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens door QPS: Privacy Policy

Manage cookies