Hoe opteren voor het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen?

4 October 2019

In een vorig artikel werd gesproken over de mogelijkheid om nu reeds uw statuten aan te passen aan het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna WVV), zijnde de opt-in.

De nodige aandacht is vereist bij de uitvoering van de procedure houdende een opt-in.  De wetgever bepaalt immers dat het nieuw WVV pas van toepassing is na bekendmaking van de akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Dit betekent dat vaak 2 akten nodig zijn teneinde de mogelijkheden van de nieuwe wet te voorzien in de statuten.

We verduidelijken met enkele voorbeelden:
1. U wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) om te vormen naar een besloten vennootschap (BV), zijnde de corresponderende rechtsvorm WVV

De rechtsvorm van de BV sluit als rechtsvorm van het nieuw WVV aan bij deze van de BVBA.

Het WVV voorziet dat de procedure voor de omvorming niet moet worden toegepast. Een eenvoudige statutenwijziging volstaat. Dit vereist weliswaar een notariële tussenkomst. Deze beslissing kan dus genomen worden in één notariële akte.

2. wenst in uw naamloze vennootschap (NV) het bestuursmodel met slechts 1 bestuurder in te lassen of u wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid om te vormen naar een besloten vennootschap met het oog op het inschrijven van de mogelijkheid tot de uitkering van interim dividenden

De opt-in moet gebeuren door middel van een statutenwijziging (eerste notariële akte), waarbij men beslist om de vennootschap te onderwerpen aan het WVV. 

Er is een tweede notariële akte nodig om het nieuwe bestuursmodel in te schrijven in de NV, alsmede om de mogelijkheid tot uitkeren van interim dividenden in de BV te voorzien.

De bepalingen van het WVV worden immers pas van toepassing op het ogenblik van bekendmaking van de eerste notariële akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Een tweede notariële akte zal dus nodig zijn, omdat men beslissingen met toepassing van de nieuwe regels niet in dezelfde akte kan nemen.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons