Hoe opteren voor het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen?

4 October 2019

In een vorig artikel werd gesproken over de mogelijkheid om nu reeds uw statuten aan te passen aan het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna WVV), zijnde de opt-in.

De nodige aandacht is vereist bij de uitvoering van de procedure houdende een opt-in.  De wetgever bepaalt immers dat het nieuw WVV pas van toepassing is na bekendmaking van de akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Dit betekent dat vaak 2 akten nodig zijn teneinde de mogelijkheden van de nieuwe wet te voorzien in de statuten.

We verduidelijken met enkele voorbeelden:
1. U wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) om te vormen naar een besloten vennootschap (BV), zijnde de corresponderende rechtsvorm WVV

De rechtsvorm van de BV sluit als rechtsvorm van het nieuw WVV aan bij deze van de BVBA.

Het WVV voorziet dat de procedure voor de omvorming niet moet worden toegepast. Een eenvoudige statutenwijziging volstaat. Dit vereist weliswaar een notariële tussenkomst. Deze beslissing kan dus genomen worden in één notariële akte.

2. wenst in uw naamloze vennootschap (NV) het bestuursmodel met slechts 1 bestuurder in te lassen of u wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid om te vormen naar een besloten vennootschap met het oog op het inschrijven van de mogelijkheid tot de uitkering van interim dividenden

De opt-in moet gebeuren door middel van een statutenwijziging (eerste notariële akte), waarbij men beslist om de vennootschap te onderwerpen aan het WVV. 

Er is een tweede notariële akte nodig om het nieuwe bestuursmodel in te schrijven in de NV, alsmede om de mogelijkheid tot uitkeren van interim dividenden in de BV te voorzien.

De bepalingen van het WVV worden immers pas van toepassing op het ogenblik van bekendmaking van de eerste notariële akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Een tweede notariële akte zal dus nodig zijn, omdat men beslissingen met toepassing van de nieuwe regels niet in dezelfde akte kan nemen.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De nieuwe investeringsaftrek vanaf 2025

De nieuwe investeringsaftrek vanaf 2025

In een vorige nieuwsbrief lichtten we jullie al in over de voorgenomen hervorming van de investeringsaftrek. De nieuwe regelgeving is ondertussen officieel en is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. Wij leggen hierna de nieuwe spelregels uit.

De nieuwe btw-ketting: wat verandert er voor u?

De nieuwe btw-ketting: wat verandert er voor u?

Op 1 januari 2025 trad de nieuwe btw-ketting in werking. Het opzet van de maatregelen is om de processen te vereenvoudigen en te moderniseren. De belastingadministratie licht in haar circulaire van 27 januari een aantal standpunten toe. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de huidige stand van zaken.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons

Groot nieuws voor QPS!

Met trots kondigen we aan dat ons kantoor voortaan deel uitmaakt van PIA Group, de snelst groeiende accountancy- en advisorygroep in België. Vanuit onze vertrouwde locaties in Hasselt en Genk blijven we kmo’s in Limburg en daarbuiten ondersteunen met advies op maat. Dankzij deze samenwerking vergroten we onze expertise én slagkracht om onze klanten nog beter van dienst te zijn.

Steven Brouckaert, Uitvoerend Voorzitter van PIA Group International:

We kijken ernaar uit om de unieke aanpak van QPS met PIA Group te ondersteunen en het kantoor verder te helpen groeien, uiteraard met respect voor het DNA.

Ons QPS-team kijkt met vol vertrouwen uit naar de toekomst!