Hoe opteren voor het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen?
4 October 2019
In een vorig artikel werd gesproken over de mogelijkheid om nu reeds uw statuten aan te passen aan het nieuw Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna WVV), zijnde de opt-in.

De nodige aandacht is vereist bij de uitvoering van de procedure houdende een opt-in. De wetgever bepaalt immers dat het nieuw WVV pas van toepassing is na bekendmaking van de akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Dit betekent dat vaak 2 akten nodig zijn teneinde de mogelijkheden van de nieuwe wet te voorzien in de statuten.
We verduidelijken met enkele voorbeelden:
1. U wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) om te vormen naar een besloten vennootschap (BV), zijnde de corresponderende rechtsvorm WVV
De rechtsvorm van de BV sluit als rechtsvorm van het nieuw WVV aan bij deze van de BVBA.
Het WVV voorziet dat de procedure voor de omvorming niet moet worden toegepast. Een eenvoudige statutenwijziging volstaat. Dit vereist weliswaar een notariële tussenkomst. Deze beslissing kan dus genomen worden in één notariële akte.
2. wenst in uw naamloze vennootschap (NV) het bestuursmodel met slechts 1 bestuurder in te lassen of u wenst uw besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid om te vormen naar een besloten vennootschap met het oog op het inschrijven van de mogelijkheid tot de uitkering van interim dividenden
De opt-in moet gebeuren door middel van een statutenwijziging (eerste notariële akte), waarbij men beslist om de vennootschap te onderwerpen aan het WVV.
Er is een tweede notariële akte nodig om het nieuwe bestuursmodel in te schrijven in de NV, alsmede om de mogelijkheid tot uitkeren van interim dividenden in de BV te voorzien.
De bepalingen van het WVV worden immers pas van toepassing op het ogenblik van bekendmaking van de eerste notariële akte in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Een tweede notariële akte zal dus nodig zijn, omdat men beslissingen met toepassing van de nieuwe regels niet in dezelfde akte kan nemen.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Nieuwe meldingsplicht voor eigenaars van een onroerend goed in Frankrijk
Bent u eigenaar van een onroerend goed in Frankrijk bestemd voor residentieel gebruik, vergeet dan niet uiterlijk 30 juni 2023 hiervan melding te maken bij de Franse belastingdienst.

Aangifte personenbelasting : nieuwe indieningstermijnen vanaf aanslagjaar 2023
De fiscus wijzigt de indieningstermijnen voor de aangiftes personenbelasting vanaf aanslagjaar 2023. Voortaan zal de indieningstermijn afhangen van de aard van de inkomsten en de complexiteit van de aangifte. Het onderscheid in indieningstermijn tussen mandatarissen en burgers vervalt.
Een langere aangiftetermijn wordt toegekend voor de “complexe aangifte”.
We lijsten hierna de indieningstermijnen voor u op.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!