Nieuwe spelregels voor bestuursmandaten vanaf 2020 – tijd voor actie!

26 June 2019

Het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen legt bijkomende beperkingen op aan de bestuursstructuren. Alle vennootschappen moeten vanaf 1 januari 2020 aan deze beperkingen voldoen. Welke acties dient u te ondernemen?

1. Iedere natuurlijke persoon mag in slechts één hoedanigheid besturen

Iedere natuurlijke persoon mag onder het nieuwe vennootschapsrecht slechts in één hoedanigheid optreden binnen het bestuur van de vennootschap. Het is dus niet meer toegelaten om enerzijds als natuurlijke persoon en anderzijds als vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon te zetelen in eenzelfde raad van bestuur van de vennootschap.

Voorbeeld: Persoon X en managementvennootschap Y, met als vaste vertegenwoordiger persoon X, zijn bestuurders binnen de exploitatievennootschap NV Z. Vanaf 1 januari 2020 kan persoon X slechts in één hoedanigheid als bestuurder optreden binnen de NV Z en dient men, ofwel een nieuwe bestuurder te benoemen, ofwel de NV Z om te vormen tot een éénhoofdige NV.   

2. Een vaste vertegenwoordiger is steeds een natuurlijke persoon

Daar waar het vroeger mogelijk was om een rechtspersoon aan te wijzen als vaste vertegenwoordiger van een andere rechtspersoon-bestuurder, zal dit vanaf 1 januari 2020 niet langer mogelijk zijn. Een vaste vertegenwoordiger zal vanaf deze datum steeds een natuurlijke persoon zijn.

Voorbeeld: Vennootschap Z heeft als bestuurder vennootschap Y. Laatstgenoemde vennootschap heeft als vaste vertegenwoordiger de vennootschap X. Vennootschap X heeft op haar beurt natuurlijk persoon W als vaste vertegenwoordiger. Dergelijke constructie zal niet meer mogelijk zijn vanaf 2020. Vanaf deze datum dient persoon W rechtstreeks te worden aangewezen als vaste vertegenwoordiger van vennootschap Y.

3. De hoedanigheid van vaste vertegenwoordiger is van geen belang meer

Eenieder kan vanaf 2020 worden aangewezen als vaste vertegenwoordiger zonder dat dit een aandeelhouder, bestuurder of werknemer hoeft te zijn. 

4. De bestuurder is steeds een zelfstandige

De nieuwe wet verduidelijkt dat de bestuurder verplicht een zelfstandige moet zijn. Het is dus verboden om een bestuurder via een arbeidsovereenkomst aan te stellen. Elke arbeidsovereenkomst die betrekking heeft op de uitoefening van een bestuursmandaat is sinds de nieuwe wet nietig.

Opgelet: herbekijk tijdig uw bestuursstructuur!

Het is mogelijk dat uw vennootschap vanaf 1 januari 2020 niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

Bent u samen met uw managementvennootschap bestuurder van uw exploitatievennootschap of heeft uw vennootschap een rechtspersoon die optreedt als vaste vertegenwoordiger voor de bestuurder-rechtspersoon, besteed hier dan tijdig de nodige aandacht aan zodat de juiste wijzigingen nog vóór 2020 kunnen worden doorgevoerd.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons