Nieuw standpunt fiscus: Terugbetaling van elektriciteit mag dan toch tegen het CREG-tarief
16 December 2024
In onze eerdere blogpost schreven we over autofiscaliteit en de terugbetaling van elektriciteit voor het laden van de bedrijfswagen bij de werknemer of bedrijfsleider thuis. De terugbetaling van de privé-elektriciteit door de werkgever / vennootschap levert geen bijkomend voordeel van alle aard op in hoofde van de werknemer of bedrijfsleider indien aan een aantal voorwaarden werd voldaan.

Voorwaarden terugbetaling tegen CREG-tarief tijdelijk aanvaard
Een van de voorwaarden was dat de terugbetaling van de getankte elektriciteit moest gebeuren op basis van de werkelijke elektriciteitskosten gedragen door de werknemer of bedrijfsleider. De berekening van de werkelijke elektriciteitskosten betreft uiteraard een onhaalbare karwei waardoor deze maatregel op veel weerstand botste.
De minister van Financiën kondigde recent aan dat de terugbetaling van de elektriciteitskosten tegen een specifiek CREG-tarief nu toch tijdelijk aanvaard zou worden. De nieuwe circulaire 2024/C/77 verduidelijkt het standpunt van de belastingadministratie.
Er zal een maximum tarief per kWh per gewest vastgelegd worden en dit op kwartaalbasis. Per kalenderjaar en per gewest kan het tarief dus slechts 4 keren wijzigen.
Voor het eerste kwartaal van 2025 bedraagt het maximale tarief per kWh:
- Vlaams Gewest: 0,2822 euro/kWh
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 0,3294 euro/kWh
- Waals Gewest: 0,3256 euro/kWh
Voor de volgende kwartalen zal de administratie de nieuwe tarieven publiceren door middel van een addendum aan de circulaire.
De administratieve tolerantie om de werkelijke elektriciteitskosten te berekenen aan de hand van een vast tarief is voorlopig maar van toepassing van 01/01/2025 tot en met 31/12/2025. Mogelijks wordt de tolerantie na deze verlengd. Dit valt nog af te wachten.
De werkgever of vennootschap mag uiteraard steeds een lager bedrag per kWh toekennen dan de vastgelegde tarieven.
Ingeval u vragen zou hebben omtrent dit topic, neem zeker contact met ons.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!