Aanpassing groottecriteria: Wanneer is mijn vennootschap groot of klein?

16 December 2024

Om te beoordelen of uw vennootschap als groot of klein beschouwd wordt, dienen er bepaalde drempelbedragen beoordeeld te worden, nl. balanstotaal, omzet en aantal personeelsleden.

Gezien deze grensbedragen sinds 2015 niet meer werden aangepast en gelet op de stijgende inflatie van de laatste jaren, werden deze begin 2024 verhoogd naar:

  • Balanstotaal: 6.000.000 euro
  • Omzet: 11.250.000 euro
  • Personeelsbestand: 50 VTE

We verwijzen naar onze vorige blog inzake de inwerkingtreding van de nieuwe verhoogde criteria om de grootte van vennootschappen te bepalen. Op het moment van deze blog (mei 2024) heerste er nog onzekerheid inzake de interpretatie van de wetgeving. Naar aanleiding van intussen gepubliceerde duidelijke richtlijnen vanwege de Commissie voor Boekhoudkundige (CBN-advies 2024/07 van 11 september 2024), kunnen we het volgende bevestigen.

Boekjaar loopt gelijk met kalenderjaar

Om te bepalen of een vennootschap groot of klein is in het boekjaar dat aanvangt op 01/01/2024 en afsluit per 31/12/2024 wordt rekening gehouden met de nieuwe drempelbedragen. Voorts dient men ingevolge de overgangsregel uitsluitend de eerste op te stellen jaarrekening met balansdatum na 31/12/2023 te toetsen, aldus 31/12/2024. Het is de omzet, het balanstotaal en het gemiddelde personeelsbestand op balansdatum 31/12/2024 welke men moet toetsen aan de nieuwe drempelbedragen.

Het consistentiebeginsel dat stelt dat men de balans van de twee voorgaande boekjaren moet beoordelen, wordt eenmalig buiten beschouwing gelaten.

Vanaf het daaropvolgende boekjaar, met name het boekjaar dat aanvangt op 01/01/2025, geldt opnieuw de gewone regeling. Wanneer meer dan één van de verhoogde criteria wordt overschreden, heeft dit slechts gevolgen wanneer dit zich gedurende twee opeenvolgende boekjaren voordoet.

Gebroken boekjaar

Ook voor een vennootschap met een gebroken boekjaar gelden de verhoogde criteria pas vanaf het eerste boekjaar dat  aanvangt na 31/12/2023. Stel een vennootschap met balansdatum per 31/03: haar eerste boekjaar dat aanvangt na 31/12/2023 is het boekjaar dat loopt van 1/04/2024 tot 31/03/2025. Om de grootte van de vennootschap voor deze balansdatum te beoordelen, moet worden nagegaan of de vennootschap op 31/03/2024, nl. het eerste boekjaar dat afsluit na 31/12/2023, meer dan één van de verhoogde groottecriteria had overschreden.

Ook hier wordt bij wijze van overgangsmaatregel louter één boekjaar beoordeeld en geldt het consistentiebeginsel uitzonderlijk niet.

Let op: om de grootte van de vennootschap per 31/03/2024 te bepalen, dienen wel nog de twee voorgaande boekjaren beoordeeld te worden en dit ten opzichte van de ‘oude’ drempelbedragen. Gezien dit niet het eerste boekjaar is dat aanvangt vanaf 31/12/2023 blijft men voor deze balansdatum onderworpen aan het consistentiebeginsel en is de overgangsmaatregel niet van toepassing op deze balansdatum.

Ook vanaf balansdatum 31/03/2026 dient men de twee laatst afgesloten balansen te toetsen (31/03/2024 en 31/03/2025), echter wel tegen de verhoogde drempelbedragen.

Indien u na het lezen van deze blog nog met vragen zou blijven zitten, neem gerust contact op met  QPS Accountants. Wij staan graag klaar om u te helpen.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons