Vlaams Beschermingsmechanisme 7

17 May 2021

Wat?

Ook voor de maand april wordt er door de overheid voorzien in een steunmaatregel in de vorm van het Vlaams beschermingsmechanisme 7, dit omwille van de verstrengde coronavirusmaatregelen.

Volgende ondernemingen komen in aanmerking voor deze steun:

  • een onderneming die ingevolge de maatregelen van het Overlegcomité vanaf 28 oktober 2020 inzake het coronavirus een omzetdaling heeft van 60 procent in de periode van 1 april 2021 tot en met 30 april 2021;
  • de verplicht gesloten ondernemingen kunnen ook deze steun ontvangen voor de periode van 1 april tot en met 30 april 2021, zij moeten geen omzetdaling aantonen;
  • niet-essentiële handelszaken kunnen geen aanvraag indienen voor verplichte sluiting en moeten bijgevolg om van de steunmaatregel te genieten een omzetdaling van 60 procent kunnen aantonen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 25 april 2021 (de periode waarbinnen zij enkel op afspraak open mochten zijn). Zij mogen tevens vergelijken met de volledige maand april 2019. Let op, zij moeten wel minstens deeltijds op afspraak open blijven tijdens de maand april 2021.

Een omzetdaling van 60% dient steeds gemotiveerd te worden; deze dient het gevolg te zijn van de substantiële exploitatiebeperkingen door de opgelegde coronamaatregelen (Overlegcomité vanaf 28 oktober 2020).

Een belangrijke bijkomende voorwaarde is dat de onderneming geopend moet zijn om van de steun te genieten, dit met uitzondering van de verplicht gesloten ondernemingen.

Hoeveel bedraagt de steun?

De steun bedraagt 15 procent van de omzet, exclusief btw, in de periode van 1 april 2019 tot en met 30 april 2019.

De maximale steun bedraagt voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 april 2021:

  • € 11.250 voor ondernemingen met een RSZ-tewerkstelling tot en met 9 werknemers;
  • € 22.500 voor ondernemingen vanaf 10 tot 49 werknemers;
  • € 60.000 voor ondernemingen met 50 werknemers of meer.

Tevens is er een minimumbedrag voorzien aan steun van 600 euro.

De minimum en maximum steunbedragen voor gesloten sectoren worden geprorateerd. Dit wil zeggen voor de niet-medische contactberoepen (inclusief kapsalons en kappers aan huis) wordt een minimumbedrag voorzien van 500 euro, een maximum van 9.375 euro voor ondernemingen tot en met 9 werknemers, 18.750 euro voor ondernemingen van 10 tot 49 werknemers en een maximum van 50.000 euro voor een onderneming met 50 werknemers of meer.

Aanvraag?

Het Vlaams beschermingsmechanisme 7 kan worden aangevraagd via de website van VLAIO en dit tot en met 15 juni 2021.

Bij vragen kan u ons steeds contacteren.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons