Is het (nog) interessant om te investeren in zonnepanelen als vennootschap, eenmanszaak of vrij beroep?

22 February 2021

De federale regering besloot omwille van de aanhoudende coronacrisis de reeds bestaande investeringsaftrek te verhogen van 8 naar 25 procent. Indien u via uw vennootschap, eenmanszaak of als vrij beroep wenst te investeren in zonnepanelen, dan kan u mogelijk op deze tijdelijk verhoogde investeringsaftrek een beroep doen. Wat zijn de voorwaarden? Wij zochten het voor u uit.

Wat?

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij een percentage van de aankoopwaarde, in dit geval de zonnepanelen, wordt afgetrokken van uw belastbare winst. Een belangrijke kanttekening die moet gemaakt worden, is dat deze zonnepanelen uitsluitend voor beroepsdoeleinden mogen gebruikt worden. In het geval de opgewekte energie ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, kan er immers geen beroep gedaan worden op de investeringsaftrek.

Voor wie?

Wie kan er gebruik maken van deze tijdelijk verhoogde investeringsaftrek van 25 procent? Dit zijn de eenmanszaken, vrije beroepen en ondernemingen die voldoen aan de fiscale definitie van een kleine vennootschap.

Om te worden gezien als een kleine vennootschap, moet u aan minstens twee van de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • de onderneming telt niet meer dan 50 werknemers;
  • de jaaromzet exclusief btw is niet hoger dan 9 miljoen euro;
  • het balanstotaal bedraagt maximaal 4,5 miljoen euro.

Voldoet u niet aan twee van voornoemde drie voorwaarden, dan kan u mogelijk toch nog beroep doen op een andere investeringsaftrek, namelijk de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen van 13,5 procent. Om hiervan gebruik te maken, dient u wel een attest aan te vragen via de website energiesparen.be.

Hoeveel kan u fiscaal recupereren van uw investering?

We verduidelijken even met een voorbeeld.

Vennootschap

Stel u koopt met uw vennootschap zonnepanelen aan ter waarde van 10.000 euro. Dan bedraagt de gewone investeringsaftrek 2.500 euro.
Rekening houdend met een tarief van 25 procent vennootschapsbelasting bespaart u 625 euro aan belasting door de investeringsaftrek. U recupereert dus 6,25% van uw initiële investering.

Eenmanszaak of vrij beroep

Stel u koopt als eenmanszaak of vrij beroep zonnepanelen aan ter waarde van 10.000 euro. Dan bedraagt de gewone investeringsaftrek 2.500 euro.
Rekening houdend met het maximale tarief van 50 procent in de personenbelasting bespaart u 1.250,00 euro aan belasting door de investeringsaftrek. U recupereert dus 12,5% van uw initiële investering.

Tot wanneer geldt deze verhoogde aftrek?

De federale regering heeft de tijdelijk verhoogde investeringsaftrek van 25% mogelijk gemaakt voor investeringen tot en met 31 december 2022.

Conclusie

Door te investeren in zonnepanelen kan u tot 6,25% als vennootschap en 12,5% als eenmanszaak of vrij beroep fiscaal recupereren van uw initiële investering.
De belangrijkste voorwaarde die in acht moet worden genomen, is deze van het uitsluitend beroepsmatig gebruik. Deze voorwaarde kan mogelijk een struikelblok vormen.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons