De dwingende bepalingen van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen
13 January 2020
Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Indien uw vennootschap dateert van voor deze datum en u niet koos om uw vennootschap reeds aan te passen aan de nieuwe wetgeving, dient u vanaf 1 januari 2020 rekening te houden met de dwingende bepalingen van dit wetboek. Statutaire bepalingen die in strijd zijn met deze dwingende regelgeving worden voor “niet-geschreven” gehouden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

Vooreerst dringen er zich enkele belangrijke terminologische wijzigingen op. Er wordt bijvoorbeeld niet meer gesproken over een BVBA maar over een BV, die niet langer wordt bestuurd door een zaakvoerder maar door een bestuurder. De bestaande BVBA is vanaf 1 januari 2020 verplicht om op ieder stuk BV te vermelden.
Andere dwingende bepalingen zijn onder meer de verstrengde regeling voor belangenconflicten binnen de BV, het algemeen regime van de bestuurdersaansprakelijkheid en het cumulverbod voor bestuurders. Deze laatste bepaling legt een verbod op voor een bestuurder om in verschillende hoedanigheden op te treden in het bestuursorgaan. Zo kan een natuurlijke persoon niet enerzijds een bestuurder zijn en anderzijds een vaste vertegenwoordiger van een bestuurder-rechtspersoon.
Daarnaast kan er binnen een BV maar een winstuitkering gebeuren na het doorlopen van de balanstest en de liquiditeitstest. Geeft één van deze beide testen een negatieve uitkomst, dan mag er geen winst uitgekeerd worden.
Naast deze dwingende bepalingen biedt het WVV ook tal van opportuniteiten. Binnen het bestuursorgaan van zowel de BV als de NV wordt het mogelijk om over te gaan tot schriftelijke besluitvorming. Echter zullen de bestaande statuten dit vaak in de weg staan. Een screening van alle bestaande statutaire bepalingen dient dus idealiter te gebeuren.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?
Vanaf 1 september is een nieuwe wet in werking getreden om consumenten beter te beschermen ingeval van laattijdige betaling van facturen. Hierbij springt in het oog dat iedere onderneming verplicht is een gratis aanmaning te sturen aan de niet betalende consument. Voorts geldt een plafond op de extra kosten en verwijlinteresten bij een te late betaling.

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord
Een van de grootste blijvende gevolgen die de coronapandemie met zich meebracht is zonder twijfel de inburgering van het structureel thuiswerken of telewerken. Telewerken brengt veel voordelen met zich mee, maar heeft het in grensoverschrijdende situaties een grote impact op de toepasselijke fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidswetgeving.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!