Effectentaks terug afgeschaft!

4 December 2019

Sedert 10 maart 2018 was men een taks op effectenrekeningen verschuldigd aan een tarief van 0,15% op effectenrekeningen waarvan de waarde tenminste 500.000 EUR bedroeg. Deze belasting werd door het Grondwettelijk Hof afgeschaft wegens een schending van het gelijkheidsbeginsel.

Met de invoering van de effectentaks trachtte de wetgever een belasting te creëren ten laste van de grotere vermogens. Er werd een vernietigingsprocedure opgestart door enkele belastingplichtigen voor het Grondwettelijk Hof.

Bij arrest dd. 17 oktober 2019 besliste het Hof dat de wetgeving die deze belasting oplegt het gelijkheidsbeginsel schendt. Zo werden bepaalde financiële instrumenten niet onderworpen aan de belasting en hadden bepaalde belastingplichtigen de mogelijkheid om aan de belasting te ontsnappen door de effectenrekening op naam van meerdere titularissen te plaatsen.

Om bovengenoemde redenen werd de effectentaks afgeschaft, weliswaar enkel voor de toekomst.
Dit houdt in dat de belasting dewelke verschuldigd is voor de eerste referentieperiode sinds de invoering (10 maart 2018 tot 30 september 2019) verschuldigd blijft en bijgevolg ook niet zal worden terugbetaald.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons