Effectentaks terug afgeschaft!

4 December 2019

Sedert 10 maart 2018 was men een taks op effectenrekeningen verschuldigd aan een tarief van 0,15% op effectenrekeningen waarvan de waarde tenminste 500.000 EUR bedroeg. Deze belasting werd door het Grondwettelijk Hof afgeschaft wegens een schending van het gelijkheidsbeginsel.

Met de invoering van de effectentaks trachtte de wetgever een belasting te creëren ten laste van de grotere vermogens. Er werd een vernietigingsprocedure opgestart door enkele belastingplichtigen voor het Grondwettelijk Hof.

Bij arrest dd. 17 oktober 2019 besliste het Hof dat de wetgeving die deze belasting oplegt het gelijkheidsbeginsel schendt. Zo werden bepaalde financiële instrumenten niet onderworpen aan de belasting en hadden bepaalde belastingplichtigen de mogelijkheid om aan de belasting te ontsnappen door de effectenrekening op naam van meerdere titularissen te plaatsen.

Om bovengenoemde redenen werd de effectentaks afgeschaft, weliswaar enkel voor de toekomst.
Dit houdt in dat de belasting dewelke verschuldigd is voor de eerste referentieperiode sinds de invoering (10 maart 2018 tot 30 september 2019) verschuldigd blijft en bijgevolg ook niet zal worden terugbetaald.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons