Vergeet ook voor 2019 uw minimumbezoldiging als bedrijfsleider niet!
5 December 2019
Sinds 2018 dient iedere kleine vennootschap gedurende het boekjaar aan minstens één bedrijfsleider (natuurlijke persoon) minstens 45.000 euro bruto bezoldiging toe te kennen om van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten. Als het resultaat van de vennootschap kleiner is dan 45.000 euro dient de bruto bezoldiging minimaal gelijk te zijn aan het belastbaar resultaat.

Indien de vennootschap voor boekjaar 2019 geen of een te lage bezoldiging toekent aan minstens één van haar natuurlijke persoon bedrijfsleiders, zal zij als kleine onderneming mogelijk niet kunnen genieten van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.
- Normaal tarief vennootschapsbelasting: 29,58%
- Verlaagd tarief vennootschapsbelasting:
- 0 - 100.000 euro: 20,4%
- > 100.000 euro: 29,58%
Voorbeeld 1: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 100.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 45.000 euro aan één van de bedrijfsleiders te worden betaald.
Voorbeeld 2: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 40.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 20.000 euro (de helft van 40.000 euro) aan één van de bedrijfsleiders als bezoldiging te worden uitgekeerd.
Heeft u zichzelf als bedrijfsleider te weinig uitgekeerd, dan kan er op de jaarlijkse algemene vergadering via de toekenning van tantièmes nog een aanpassing gebeuren. Hou er sowieso rekening mee dat mogelijk ook nog andere voorwaarden spelen waaraan dient te worden voldaan.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?
Vanaf 1 september is een nieuwe wet in werking getreden om consumenten beter te beschermen ingeval van laattijdige betaling van facturen. Hierbij springt in het oog dat iedere onderneming verplicht is een gratis aanmaning te sturen aan de niet betalende consument. Voorts geldt een plafond op de extra kosten en verwijlinteresten bij een te late betaling.

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord
Een van de grootste blijvende gevolgen die de coronapandemie met zich meebracht is zonder twijfel de inburgering van het structureel thuiswerken of telewerken. Telewerken brengt veel voordelen met zich mee, maar heeft het in grensoverschrijdende situaties een grote impact op de toepasselijke fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidswetgeving.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!