Vergeet ook voor 2019 uw minimumbezoldiging als bedrijfsleider niet!

5 December 2019

Sinds 2018 dient iedere kleine vennootschap gedurende het boekjaar aan minstens één bedrijfsleider (natuurlijke persoon) minstens 45.000 euro bruto bezoldiging toe te kennen om van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting te genieten. Als het resultaat van de vennootschap kleiner is dan 45.000 euro dient de bruto bezoldiging minimaal gelijk te zijn aan het belastbaar resultaat.

Indien de vennootschap voor boekjaar 2019 geen of een te lage bezoldiging toekent aan minstens één van haar natuurlijke persoon bedrijfsleiders, zal zij als kleine onderneming mogelijk niet kunnen genieten van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.

  • Normaal tarief vennootschapsbelasting: 29,58%
  • Verlaagd tarief vennootschapsbelasting:
    • 0 - 100.000 euro: 20,4%
    • > 100.000 euro: 29,58%

Voorbeeld 1: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 100.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 45.000 euro aan één van de bedrijfsleiders te worden betaald.

Voorbeeld 2: De vennootschap heeft een belastbaar resultaat (voor bezoldiging) van 40.000 euro.
Bijgevolg dient minimum 20.000 euro (de helft van 40.000 euro) aan één van de bedrijfsleiders als bezoldiging te worden uitgekeerd.

Heeft u zichzelf als bedrijfsleider te weinig uitgekeerd, dan kan er op de jaarlijkse algemene vergadering via de toekenning van tantièmes nog een aanpassing gebeuren. Hou er sowieso rekening mee dat mogelijk ook nog andere voorwaarden spelen waaraan dient te worden voldaan.

 

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons