Vier redenen om nog te investeren in 2019!

28 October 2019

In onze nieuwsbrief van juni 2019 werd er reeds aan herinnerd dat de tijdelijke verhoging van de investeringsaftrek vermoedelijk op 31 december 2019 ten einde komt. Maar daarnaast zijn er nog een aantal goede redenen om nog in 2019 te investeren:

De verhoogde investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een fiscale aftrek die toegepast kan worden op investeringen in materiële en immateriële nieuwe vaste activa (met uitzondering van personenwagens). Deze aftrek kan eenmalig of gespreid gebeuren en kan soms tot mooie belastingbesparingen leiden, zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen.

De eenmalige investeringsaftrek werd voor KMO’s en zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 van 8 % verhoogd naar 20 %. Deze tijdelijke verhoging loopt op 31 december 2019 van rechtswege ten einde tenzij de regering nog zou besluiten om deze gunstige maatregel te verlengen.

Degressieve afschrijving

Voor investeringen in 2019 kan er nog degressief worden afgeschreven. Vanaf 2020 wordt lineair afschrijven de regel.

Bij een degressieve afschrijving wordt het dubbele van de lineaire afschrijving toegepast, beperkt tot maximaal 40% van de investeringssom (met uitzondering voor personenwagens).

Volledig jaar afschrijven

In 2019 kan er nog een volledig jaar worden afgeschreven. Vanaf 2020 kan enkel nog “pro rata” naargelang de datum van de investering.

Voorbeeld:  Een investering op 1 december 2019 kan voor een volledig jaar (12/12de) worden afgeschreven voor aanslagjaar 2020.  Een investering op 1 mei 2020 kan daarentegen voor aanslagjaar 2021 slechts voor 8/12de worden afgeschreven.

Hogere belastingbesparing

Bij een afschrijving in 2019 wordt er méér belasting bespaard dan bij een afschrijving vanaf 2020.

Vanaf 1 januari 2020 daalt het normale belastingtarief voor vennootschappen van 29,58% naar 25%. Op zich is dit goed nieuws, maar hierdoor zal de belastingbesparing op de gedane afschrijvingen vanaf 2020 ook 4,58% lager zijn.

Voor de vennootschappen die van het verlaagd tarief vennootschapsbelasting genieten (eerste 100.000,00 Euro winst mits voldaan aan bepaalde voorwaarden), is het verschil beperkt, met name een daling van het belastingtarief van 20,40% naar 20%, hetgeen dus een belastingbesparing van 0,40% meer oplevert bij afschrijving in 2019.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons