Maandelijkse teruggave van BTW mogelijk voor starters

28 October 2019

BTW-plichtigen die net gestart zijn beschikken niet steeds over voldoende financiële middelen en komen hierdoor al snel in liquiditeitsproblemen, zo blijkt uit de praktijk. Hieraan wil de overheid tegemoet komen via een aanpassing van het Koninklijk Besluit dat vanaf 1 januari 2020 een mogelijkheid tot versnelde teruggaaf van BTW voor startende ondernemingen zal voorzien.

Teruggaaf na drie maanden

Vaak hebben startende ondernemingen een BTW-krediet (een recht op teruggaaf) door de grotere investeringen en de beperkte inkomsten aan het begin van de activiteit. Op dit moment wordt dat krediet hen in principe pas terugbetaald na 3 maanden.

Versnelde teruggaaf vanaf 01.01.2020

De federale regering heeft vanaf 1 januari 2020 de regeling tot maandelijkse teruggaaf uitgebreid tot de categorie van de starters. De startende ondernemingen zullen aldus maandelijks de BTW kunnen terugvragen onder volgende voorwaarden:

  • enkel mogelijk gedurende de eerste 24 maanden na opstart van de activiteiten;          
  • het BTW-krediet moet minstens 245 euro bedragen;   
  • enkel van toepassing btw-plichtigen die maandelijks hun btw-aangifte doen.    

De BTW zal worden terugbetaald ten laatste op de tweede maand die volgt op het tijdvak de maandelijkse aangifte.

Daarnaast laat de BTW-administratie ook de kwartaalaangevers niet in de kou staan. De administratie zal, behoudens uitzonderingen, voor de startende kwartaalaangevers de terugbetaling ten laatste op de 2de maand (i.p.v. 3de maand) die volgt op het tijdvak van de kwartaal aangifte doen.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Nieuwe wettelijke rente voor leningen aan bedrijfsleiders: is het nog zinvol om uw rekening-courant om te zetten naar een lening van bepaalde duur?

Nieuwe wettelijke rente voor leningen aan bedrijfsleiders: is het nog zinvol om uw rekening-courant om te zetten naar een lening van bepaalde duur?

Een vennootschap kan geld ter beschikking stellen aan haar bedrijfsleider op verschillende manieren. Zij kan bijvoorbeeld een leningsovereenkomst sluiten met de bedrijfsleider of geld ter beschikking stellen via de rekening-courant.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons