Geen carensperiode meer voor zelfstandigen, wel vaderschapsverlof

28 October 2019

Wie als zelfstandige niet kon werken wegens ziekte of ongeval, moest tot voor kort rekening houden met de carensperiode. Dit behoort tot het verleden. Daarenboven werd het vaderschapsverlof voor zelfstandigen ingevoerd. Tweemaal goed nieuws dus!

Wat is de carensperiode?

Bij ziekte of ongeval heeft men als zelfstandige, net als gewone werknemers, recht op een arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering. Deze uitkering kreeg men niet vanaf de eerste dag onbekwaamheid. Er was een wachtperiode van één maand, dewelke sedert 2018 werd verkort naar 2 weken. Deze wachtperiode noemt men de carensperiode.

Het duurde dus twee weken alvorens men een uitkering kon genieten maar deze carensperiode werd sinds 1 juli 2019 afgeschaft.

Hoe werkt het nu?

Bij een arbeidsongeschiktheid van minstens 8 dagen, kan men vanaf de eerste dag een uitkering genieten, weliswaar enkel bij een tijdige aangifte en mits alle sociale zekerheidsverplichtingen werden nageleefd. Je hebt een attest nodig van een dokter dat binnen de 7 dagen aan het betrokken ziekenfonds dient te worden bezorgd.

Hoezo vaderschapsverlof voor zelfstandigen?

Tot en met april 2019 was het enkel mogelijk om als werknemer betaald vaderschapsverlof te genieten. Vanaf 1 mei 2019 hebben zelfstandigen net als kersverse vaders in loondienst recht op 10 dagen vaderschaps- of geboorteverlof. De uitkering die hieraan gekoppeld is, bedraagt 81,62 euro per verlofdag, wat neerkomt op 816,20 euro in totaal. Deze dagen kunnen op dezelfde wijze - aaneensluitend of gespreid - opgenomen worden binnen de vier maanden na de geboorte.

Daarnaast kan ook de zelfstandige die zijn zaak moeilijk tien dagen in de steek kan laten, toch van de regeling genieten. De vaders of meeouders kunnen namelijk ook kiezen voor acht dagen verlof, aangevuld met vijftien gratis dienstencheques.

Aan onderstaande voorwaarden dient te worden voldaan:         

  • de sociale bijdragen voor de twee kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van de geboorte dienen betaald of vrijgesteld te zijn;          
  • enkel mogelijk voor zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten;        
  • enkel voor kinderen waarvan de wettelijke afstamming vaststaat, of waarvan de vader of meeouder inwoont bij de persoon van wie de afstamming vaststaat en bij wie het kind woont. Indien de afstamming niet vaststaat door feitelijke samenwoning, moet men op datum van de geboorte minstens drie jaar samenwonen.

Mocht je hierop aanspraak willen maken, dan dient de aanvraag ten laatste op de laatste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal van de geboorte bij het sociaal verzekeringsfonds te gebeuren.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons