Last but not least: de maatschap als vierde vennootschapsvorm

12 June 2019

We zijn toegekomen aan de laatste vennootschapsvorm die na de hervorming van het vennootschapsrecht zal blijven bestaan: de maatschap.

De maatschap

Onder het oude Wetboek Vennootschappen was de maatschap gekend als een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid met een burgerlijk of handelsdoel (voorheen de ‘burgerlijke maatschap’ of de ‘commerciële maatschap’).

Onder het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen blijven maatschappen weliswaar bestaan, met dien verstande dat het onderscheid tussen burgerlijke vennootschappen en handelsvennootschappen verdwijnt. Ingevolge het hervormde ondernemingsrecht kwalificeert elke maatschap voortaan als een onderneming. Dit impliceert een aantal bijkomende formaliteiten voor de maatschap (o.m. inschrijving KBO, voeren van een enkele of dubbel boekhouding, UBO registratie).

Met het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen worden de stille en tijdelijke handelsvennootschap opgeheven en vervangen door een “stille of “tijdelijke” maatschap (eveneens zonder rechtspersoonlijkheid).

De VOF en de Comm.V.

Daarnaast heeft de wetgever twee bestaande vennootschapsvormen onder de noemer van de ‘maatschap’ bijgeplaatst, m.n. de Vennootschap Onder Firma (of afgekort “VOF”) en de Gewone Commanditaire Vennootschap (voortaan Commanditaire Vennootschap of afgekort “Comm.V.”).  Ook deze vormen blijven voortbestaan, maar zullen voortaan gekwalificeerd worden als maatschappen met rechtspersoonlijkheid.

Wat is er inhoudelijk veranderd?

Aan de maatschap zonder rechtspersoonlijkheid, zoals deze voorheen bestond, is weinig tot niets veranderd. Ook de regelgeving inzake de VOF en de Comm.V. is grotendeels hetzelfde gebleven.

Wel zal voor de laatstgenoemde twee vennootschapsvormen bij een ontbinding en vereffening in één akte vanaf 1 januari 2019 een staat van actief en passief, gecontroleerd door een bedrijfsrevisor of externe accountant, noodzakelijk zijn. Dit was voorheen niet het geval.

Bij de ontbinding en vereffening in meerdere aktes valt deze verplichting voor deze twee vormen nog steeds weg.

Tenslotte is ook de verplichting om minstens 18.550 euro aan kapitaal te volstorten in de vennootschap, één van de vereisten om VVPRbis-reserves op te bouwen binnen de VOF of de Comm.V., verdwenen. Bijgevolg kan men onder het nieuw vennootschapsrecht ook zonder een minimaal volstort kapitaal VVPR-bis-reserves opbouwen welke men na 3 jaar aan het verlaagd tarief van 15% kan uitkeren.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons