Investeringsaftrek aan 20%: we gaan de laatste 6 maanden in?

5 June 2019

De eenmalige investeringsaftrek werd voor KMO’s en zelfstandigen vanaf 1 januari 2018 van 8% verhoogd naar 20%. Deze tijdelijke verhoging loopt op 31 december 2019 van rechtswege ten einde tenzij de regering besluit om deze gunstige maatregel te verlengen.

De investeringsaftrek is een extra aftrek die toegepast kan worden op investeringen in materiële en immateriële vast activa, ongeacht hun aard. Deze aftrek kan eenmalig of gespreid gebeuren en kan soms tot mooie belastingbesparingen leiden, zowel voor zelfstandigen als voor vennootschappen.

Om van deze investeringsaftrek te kunnen genieten, moeten de betrokken activa waarin wordt geïnvesteerd aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:

  • in België voor een in bestaande of geplande beroepswerkzaamheid worden gebruikt;
  • afschrijfbaar zijn;       
  • nieuw zijn;     
  • tijdens het belastbaar tijdperk verkregen zijn.

De toepassing van het tarief van 20% heeft wel beperkingen voor KMO’s: verzaking aan de notionele interestaftrek en overdracht (bij onvoldoende belastbaar resultaat) beperkt tot het volgend belastbaar tijdperk.

Het is nog onzeker of de regering de tijdelijke gunstmaatregel van de verhoogde eenmalige investeringsaftrek van 20% zal verlengen. We kunnen wel met zekerheid stellen dat dit verhoogd tarief nog van toepassing zal zijn op investeringen gedaan tot uiterlijk 31 december 2019.

U doet er dus goed aan om in geval van geplande investeringen te bekijken of u deze al dan niet best nog in 2019 doet.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?

Vanaf 1 september is een nieuwe wet in werking getreden om consumenten beter te beschermen ingeval van laattijdige betaling van facturen. Hierbij springt in het oog dat iedere onderneming verplicht is een gratis aanmaning te sturen aan de niet betalende consument. Voorts geldt een plafond op de extra kosten en verwijlinteresten bij een te late betaling.

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord

Een van de grootste blijvende gevolgen die de coronapandemie met zich meebracht is zonder twijfel de inburgering van het structureel thuiswerken of telewerken. Telewerken brengt veel voordelen met zich mee, maar heeft het in grensoverschrijdende situaties een grote impact op de toepasselijke fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidswetgeving.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons