De CV: verplicht coöperatieve gedachtengoed

20 May 2019

In het oude wetboek van vennootschappen bestaan er twee vormen van coöperatieve vennootschappen: met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) en met onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid (CVOA). De rechtsvorm van de coöperatieve vennootschap krijgt een andere invulling in het nieuwe vennootschapsrecht.

Wat verandert er?

Enkel de CVBA blijft in de nieuwe wet behouden en wordt omgedoopt tot de CV. Deze vennootschapsvorm is voorbehouden voor vennootschappen die doordrongen zijn van het coöperatief gedachtengoed en tot voornaamste doel hebben aan de behoeften van hun aandeelhouders te voldoen en/of hun economische en sociale activiteiten te ontwikkelen, onder meer door met haar aandeelhouders overeenkomsten te sluiten over de levering van goederen, het verrichten van diensten of de uitvoering van werken in het kader van de activiteit die de coöperatieve vennootschap uitoefent of laat uitoefenen.

Om te vermijden dat de rechtsvorm zal worden gebruikt voor vennootschappen die niet voldoen aan dit gedachtengoed, kan het openbaar ministerie of iedere belanghebbende de ontbinding vorderen voor de rechtbank van een dergelijke CV.

Op enkele uitzonderingen na, komen de wettelijke bepalingen inzake de CV overeen met deze van toepassing op de BV. Bijgevolg zal ook de CV geen maatschappelijk kapitaal meer kennen.

Wat blijft er?

De aandelen blijven vrij overdraagbaar aan derden die voldoen aan de vereisten uiteengezet in de statuten. Zoals voorheen is de uittreding en uitsluiting lastens het vennootschapsvermogen nog steeds mogelijk.

In tegenstelling tot de BV, moet de CV wel nog steeds meerhoofdig opgericht worden en kunnen enkel aandelen op naam en obligaties uitgegeven worden.

Overgangsregels

De bestaande CVBA’s en CVOA’s zijn, net zoals de bestaande BVBA’s, verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving.

Enkel echte CVBA’s, d.w.z. de vennootschappen met coöperatief gedachtengoed, worden omgezet in de CV.

Ook zal vanaf 1 januari 2020 het volstort kapitaal en de wettelijke reserve van rechtswege en zonder vervulling van enige formaliteit worden omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening, zoals bij de bestaande BVBA’s.

De CVBA’s zonder coöperatief gedachtengoed worden van rechtswege omgezet in een BV en de CVOA’s in een VOF, en dit vanaf 1 januari 2024, indien zij tegen deze datum geen statutenwijziging hebben gedaan.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons