Zorgvolmacht: what’s in the name?

15 May 2019

Wie beheert uw vermogen wanneer u wilsonbekwaam bent?
Het is intussen al enkele jaren mogelijk om via de zogenaamde ‘zorgvolmacht’ het beheer van uw vermogen tijdelijk of permanent aan een vertrouwenspersoon toe te kennen wanneer u  zelf niet langer in staat bent om nog beslissingen te nemen (bv. ingevolge ziekte, ongeval of ouderdom). Wat houdt dit precies in?

Wanneer u wilsonbekwaam wordt en niet langer in staat bent het beheer over uw vermogen waar te nemen, zal een rechter in principe moeten tussenkomen teneinde een bewindvoerder aan te stellen.   Dat kan een familielid zijn, maar ook iemand extern.

Indien u over een zorgvolmacht beschikt zal u niet onder bewind komen te staan. Het beheer van uw vermogen verloopt volledig volgens de principes die u heeft uiteengezet in uw volmacht.

Sinds kort is het mogelijk in de zorgvolmacht  - naast uw wens omtrent het beheer van uw vermogen - eveneens persoonsgebonden aangelegenheden te regelen.

De zorgvolmacht moet steeds met de nodige aandacht worden opgesteld. Het betreft telkens weer maatwerk.

Vaak wordt de langstlevende echtgeno(o)t(e) aangewezen als initiële lasthebber. De kinderen kunnen eventueel als opvolgende lasthebbers worden aangeduid. In dit laatste geval  is het belangrijk te bepalen of de kinderen al dan niet gezamenlijk moeten optreden. U dient hierbij rekening te houden met de praktische kant van het beheer van het vermogen. Vaak is het eenvoudiger één kind te gelasten met bijvoorbeeld het beheer van het onroerend patrimonium en het andere kind met de bankzaken.

U dient te bepalen of de volmacht onmiddellijk in werking treedt dan wel wanneer de wilsonbekwaamheid intreedt (zoals objectief vastgesteld door bijvoorbeeld 2 geneesheren).

Ook in het kader van successieplanning kan de zorgvolmacht een nuttig instrument zijn. Dankzij de zorgvolmacht kan men ervoor zorgen dat de door de lastgever gewenste successieplanning gewaarborgd blijft. U kan in de volmacht onder meer opnemen welke goederen aan wie geschonken moeten worden. Indien u dit niet doet en u verkeert onverwacht in een toestand van wilsonbekwaamheid loopt de successieplanning vast.   

De zorgvolmacht dient vanzelfsprekend tijdig geregeld te worden op een ogenblik dat er geen sprake is van onbekwaamheid.

De volmacht kan in principe zowel onderhands als notarieel worden opgemaakt, afhankelijk van de inhoud van de lastgeving.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons