Nieuwe fiscale vrijstelling vanaf 1 januari 2019 voor personeel

23 February 2019

Heeft u werknemers in dienst met een anciënniteit van minstens vijf jaar, dan kunt u vanaf 2019 jaarlijks de (tijdelijke) fiscale vrijstelling ’sociaal passief’, van maximaal 1.280,77 euro per werknemer genieten. 

 

Het concrete bedrag van de vrijstelling wordt per werknemer berekend op basis van het bruto-maandloon. Wanneer dit niet meer dan 1.500 euro bedraagt wordt dit voor 100% in aanmerking genomen als berekeningsbasis. Het gedeelte van het loon boven 1.500 euro wordt slechts voor 30% in aanmerking genomen, met een maximum van 2.600 euro.  

Indien de werknemer een anciënniteit heeft tussen de 5 en 20 jaar, dan heeft de werkgever recht op een vrijstelling van 3 weken van de berekeningsbasis, om te rekenen naar een weekloon met de factor 3/13. In geval de werknemer  een anciënniteit heeft van meer dan 20 jaar, dan bedraagt de vrijstelling slechts 1 week van de berekeningsbasis.        

Voorbeeld:      

Voor een werknemer die 7 jaar in dienst is:                  
Bruto-maandloon = 2.200 euro => berekeningsbasis: 1.710 euro (= 1.500 + (700*30%)
Vrijstelling: 1.710 euro * 3/13  * 3 weken = 
1.183,85 euro

De jaarlijkse vrijstelling kan worden toegepast vanaf 1 januari 2019 maar moet echter wel gespreid worden over vijf jaar. Voor het boekjaar 2019 tot en met 2023 zal u dus telkens 20% kunnen vrijstellen. Voor het boekjaar 2020 kan u opnieuw een berekening maken en deze vrijstelling toepassen voor de boekjaren 2020 tot en met 2024.

Opgelet :indien een werknemer, waarvoor de tijdelijke vrijstelling werd toegepast, de onderneming verlaat, worden de eerder vrijgestelde bedragen toegevoegd aan de belastbare winst.  

 
De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons