Van BVBA naar BV in een notendop!

27 March 2019

Met de invoering van het nieuw ‘Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen” op 1 mei 2019, zal de BVBA, zoals wij deze de dag van vandaag nog kennen, omgevormd worden in de Besloten Vennootschap (BV).

 

- De BV zal geen minimaal maatschappelijk kapitaal meer hebben. Bij oprichting wordt daarentegen een vermogen vereist dat voldoende toereikend is. Die toereikendheid zal worden bepaald aan de hand van een financieel plan waarin de oprichters het bedrag van het aanvangsvermogen verantwoorden in het licht van de voorgenomen bedrijvigheid van de vennootschap over een periode van tenminste twee jaar.

- Het zal mogelijk worden om verschillende soorten van aandelen of andere effecten uit te geven, met daaraan verbonden (stem)rechten, naar analogie met de NV. Hierdoor zal het ook voor de BV mogelijk zijn om derden-investeerders aan te trekken en om de positie van bepaalde personen binnen de vennootschap te versterken.

- Net zoals in de NV, zullen de zaakvoerders van de BV voortaan ‘bestuurders’ genoemd worden, met een ruime bevoegdheid zowel binnen de vennootschap als op vlak van vertegenwoordiging ten aanzien van derden. Deze bevoegdheden kunnen bovendien via de statuten beperkt worden. Ook zal het bestuursorgaan de mogelijkheid hebben om het dagelijks bestuur te delegeren. Ook de vennoten worden voortaan ‘aandeelhouders’ genoemd.

- Er zal meer flexibiliteit en vrijheid zijn voor de BV daar de statuten mogen afwijken van de nieuwe wetgeving, omdat deze van ‘aanvullend recht’ is. De statuten kunnen aldus zodanig aangepast worden dat een vrije overdracht van aandelen mogelijk zal zijn. Ook zal het mogelijk worden om een inbreng in nijverheid (bijv. toekomstige dienstprestaties) te doen.

- De bestaande BVBA’s zijn deze verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving.

Op 1 januari 2020 zullen wel de dwingende bepalingen van de nieuwe wet al van toepassing zijn. Zo zal onder meer vanaf deze datum de nieuwe benaming en afkorting van de ‘BV’ gebruikt moeten worden en dient de nieuwe regeling inzake de winstuitkering en de alarmbelprocedure te worden toegepast.

Een van deze dwingende bepalingen is ook de omvorming het kapitaal. Het volstort kapitaal en de wettelijke reserve worden dan van rechtswege en zonder vervulling van enige formaliteit omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening. Indien men dit kapitaal nadien nog uit de vennootschap wenst te halen, dient de vennootschap een dubbele test te ondergaan, m.n. de liquiditeitstest en de balanstest.

Uiteraard staan wij ter uwer beschikking om u met raad en daad bij te staan en eventuele verdere vragen te beantwoorden.

 
De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Nieuwe kennisgeving voor de gemengde btw-plichtige die het algemeen verhoudingsgetal toepast

Nieuwe kennisgeving voor de gemengde btw-plichtige die het algemeen verhoudingsgetal toepast

Wanneer ben ik een gemengde btw-plichtige? De gemengde btw-plichtige is een ondernemer die handelingen stelt die aan btw zijn onderworpen, maar ook…

Nieuwe informatieplicht voor huurders die betaalde huur in aftrek nemen als beroepskost

Nieuwe informatieplicht voor huurders die betaalde huur in aftrek nemen als beroepskost

De manier waarop huurinkomsten in de personenbelasting belast worden, is afhankelijk van het gebruik van het onroerend goed dat verhuurd wordt, privé dan wel beroepsmatig. De fiscus heeft echter niet altijd een goed zicht hierop. Er wordt daarom een nieuw controlemiddel in het leven geroepen om na te gaan of de verhuurder de inkomsten uit zijn onroerende goederen correct in zijn belastingaangifte verwerkt. 

We lichten dat graag toe met een voorbeeld.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons