Nieuwe wetboek vennootschappen – belangrijkste wijzigingen?

25 March 2019

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen zal vanaf 1 mei 2019 in werking treden maar wat betekent dit voor u en uw vennootschap?

 

Wat is er in het algemeen veranderd?

- het aantal vennootschapsvormen werd teruggebracht tot de volgende vier basisvormen:

  • de maatschap;
  • de BV (voorheen BVBA);
  • de CV (voorheen CVBA); en
  • de NV;

- de regels van toepassing op iedere vennootschapsvorm zijn inhoudelijk gewijzigd;

- de VZW, IVZW en Stichtingen werden mee opgenomen in het Wetboek van Vennootschappen;

- de statutaire zetelleer werd ingevoerd;

Wat met nieuwe vennootschappen?

De wet treedt in werking vanaf 1 mei 2019 zodat alle vennootschappen opgericht vanaf deze datum aan de regelgeving van het nieuwe wetboek moeten voldoen.

Wat met bestaande vennootschappen?

De bestaande vennootschappen zijn verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 hun statuten in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving. Wanneer echter een statutenwijziging plaatsvindt na 1 januari 2020, hebben zij bij deze statutenwijziging de verplichting om hun statuten volledig aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Uiteraard kan men vanaf 1 mei 2019 steeds vrij kiezen om de vennootschap in overeenstemming te brengen.

Vanaf 1 januari 2019 zullen ook de dwingende bepalingen van het nieuwe wetboek reeds van toepassing zijn op de vennootschappen, ook indien nog geen statutenwijziging heeft plaatsgevonden.

Opgelet, bepaalde vennootschappen zullen bij gebrek aan een tijdige statutenwijzigingen op 1 januari 2024 van rechtswege worden omgevormd in een andere vennootschapsvorm. Laat dus tijdig de statuten van de vennootschap herbekijken. 

Wat zal er per vennootschapsvorm wijzigen?

Wij zullen de volgende maanden in onze nieuwsbrief voor telkens één van de bovenvermelde vennootschapsvormen de belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de bestaande vennootschappen kort toelichten. Deze maand behandelen we de BVBA (vanaf 1 mei 2019: BV), waarover hieronder meer.

 
De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Nieuw standpunt fiscus: Terugbetaling van elektriciteit mag dan toch tegen het CREG-tarief

Nieuw standpunt fiscus: Terugbetaling van elektriciteit mag dan toch tegen het CREG-tarief

In onze eerdere blogpost schreven we over autofiscaliteit en de terugbetaling van elektriciteit voor het laden van de bedrijfswagen bij de werknemer of bedrijfsleider thuis. De terugbetaling van de privé-elektriciteit door de werkgever / vennootschap levert geen bijkomend voordeel van alle aard op in hoofde van de werknemer of bedrijfsleider indien aan een aantal voorwaarden werd voldaan.

Aanpassing uitstootwaardes plug-in hybrides

Aanpassing uitstootwaardes plug-in hybrides

De fiscaliteit van wagens, voornamelijk bedrijfswagens, onderging de afgelopen jaren diverse wijzigingen. Er is in onze nieuwsbrieven al veel inkt gevloeid over deze materie.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons

Groot nieuws voor QPS!

Met trots kondigen we aan dat ons kantoor voortaan deel uitmaakt van PIA Group, de snelst groeiende accountancy- en advisorygroep in België. Vanuit onze vertrouwde locaties in Hasselt en Genk blijven we kmo’s in Limburg en daarbuiten ondersteunen met advies op maat. Dankzij deze samenwerking vergroten we onze expertise én slagkracht om onze klanten nog beter van dienst te zijn.

Steven Brouckaert, Uitvoerend Voorzitter van PIA Group International:

We kijken ernaar uit om de unieke aanpak van QPS met PIA Group te ondersteunen en het kantoor verder te helpen groeien, uiteraard met respect voor het DNA.

Ons QPS-team kijkt met vol vertrouwen uit naar de toekomst!