Verbod op financiële onderaanneming: waar moet u als onderaannemer in de bouw-, verhuis- en vleesnijverheidssector op letten?

11 February 2025

Naar aanleiding van de hervorming van het Sociaal Strafwetboek heeft de wetgever een nieuwe verbodsbepaling op “financiële onderaanneming” voorzien om onder andere sociale dumping en illegale tewerkstelling te bestrijden. De wetgever hoopt met deze maatregel de arbeidsomstandigheden en eerlijke concurrentie te bevorderen.

Wat houdt het verbod precies in?

Vanaf 1 januari 2025 geldt er een verbod op “financiële onderaanneming”. Dit wil zeggen dat het voor een onderaannemer verboden is om het geheel van de uitvoering van de overeenkomst die hij gesloten heeft met zijn eigen medecontractant (de hoofdaannemer), volledig uit te besteden aan een andere sub-onderaannemer. Van belang is dat de onderaannemer steeds een deel (minimaal 1%) van de werken zelf uitvoert of door eigen werkkrachten laat uitvoeren. Twee opeenvolgende onderaannemingen voor het geheel van de werken zijn dus vanaf nu uitgesloten.

Voor de hoofdaannemers, projectontwikkelaars verandert er niks. Zij mogen de werken integraal in onderaanneming geven.

Wat verstaat men onder een “deel van de werken”?

Momenteel is het nog niet duidelijk wat precies kwalificeert onder een “deel van de werken” die de onderaannemer voor eigen rekening moet nemen. De verdere interpretatie van het begrip door de inspectiediensten als ook de rechtbanken zal nog moeten blijken.

De loutere levering van materialen lijkt enigszins te beperkt om te spreken van gedeeltelijke uitvoering van de werken. Ook de loutere coördinatie van de werken blijkt onvoldoende.

Wie is onderworpen aan dit verbod?

De term onderaannemer is heel ruim en omhelst elke zelfstandige dienstverlener, eenmanszaak, zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) of onderneming met eigen werknemers. Het verbod voor uitbesteding van het geheel van de werken geldt op zijn beurt ook voor elke volgende sub-onderaannemer. Werken met uitzendkrachten is evenwel toegestaan en valt niet onder het verbod.

Het verbod op financiële onderaanneming geldt verder enkel voor 3 specifieke sectoren:

  • Bouwsector;
  • Vleesnijverheidssector;

Gevolgen van niet naleving van de regels?

De onderaannemer die het verbod niet respecteert, mag zich verwachten aan een forse geldboete. De rechter kan eveneens een verbod opleggen waardoor de onderaannemer 3 tot 5 jaar uitgesloten kan worden om mee te dingen aan overheidsopdrachten.

Deze nieuwe maatregel heeft een grote impact op de organisatie van de bouw-, verhuis- en vleesnijverheidssector en mogelijks dus ook op uw onderneming. Zorg dat uw contracten in lijn zijn met de nieuwe wetgeving, wees waakzaam indien u in onderaanneming werkt en vooral bereid om uw handen uit de mouwen te steken en een deel van de werken zelf uit te voeren.

Zit u momenteel met vragen omtrent deze nieuwe regelgeving? Neem dan contact op met uw QPS dossierbeheerder. Wij helpen u graag verder.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons