Onbelaste dividenduitkering tot 800 EUR per jaar – ook voor u?

11 March 2019

Vanaf inkomstenjaar 2019 kan elke natuurlijke persoon-aandeelhouder een dividenduitkering tot  800 euro laten vrijstellen via de aangifte personenbelasting die in 2020 moet worden ingediend.

 

Hoe werkt dit?

Er zal nog steeds roerende voorheffing van 30% ingehouden worden op de dividenduitkering door de vennootschap, maar de aandeelhouder kan deze roerende voorheffing bij de indiening van de aangifte in de personenbelasting terugvorderen, waardoor er uiteindelijk 800 euro belastingvrij uit de vennootschap wordt gehaald.

Dit kan zowel voor dividenden afkomstig uit eigen vennootschappen als voor dividenden uit andere – al dan niet – beursgenoteerde vennootschappen.

Dividenden van instellingen voor collectieve beleggingen en dividenden die uitgekeerd of verkregen zijn door tussenkomst van zgn. juridische constructies of gemeenschappelijke beleggingsfondsen zijn uitgesloten.

Iedere aandeelhouder kan dus jaarlijks tot 800 euro onbelast aan dividenden uit zijn vennootschap en/of een andere vennootschap verkrijgen.

 
 
De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons