Strengere regels voor hand- en bankgiften vanaf 1 januari 2025 – Nog snel schenken in 2024?

5 December 2024

Bent u van plan om op korte termijn via hand- of bankgift roerende goederen te schenken, doe dit dan bij voorkeur nog in 2024.

De Vlaamse regering breidt de zogenaamde ‘verdachte periode’ namelijk uit van 3 naar 5 jaar. We lichten de belangrijke aandachtspunten even toe.

Verdachte periode bij niet-geregistreerde schenkingen

Een schenking gebeurt in principe bij notariële akte dewelke geregistreerd wordt en onderhevig is aan schenkbelasting. Op een notariële schenking waarbij (groot)ouders bijvoorbeeld gelden schenken aan hun (klein)kinderen, dient men 3% schenkbelasting te betalen. Komt de schenker nadien te overlijden, zal er geen erfbelasting verschuldigd zijn op de geschonken gelden.

Roerende goederen zoals bijvoorbeeld geld, kunst of juwelen, kunnen echter ook zonder schenkbelasting geschonken worden en dit door middel van een hand- of bankgift. Het betreft een schenking zonder tussenkomst van een notaris, dewelke niet geregistreerd wordt.  

Wanneer een schenking echter niet ter registratie wordt neergelegd en de schenker (woonachtig in Vlaanderen) zou komen te overlijden binnen de 3 jaar na de schenking, zal er erfbelasting verschuldigd zijn over de waarde van de geschonken goederen. De erfbelasting kent progressieve en hogere tarieven dan de schenkbelasting dus dit behelst enig fiscaal risico.

Dit risico wordt verder uitgebreid door de Vlaamse overheid vanaf 2025. Voor niet-geregistreerde schenkingen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2025 zal de verdachte periode verlengd worden tot 5 jaar. Voor niet-geregistreerde schenkingen vóór 1 januari 2025 blijft de periode van 3 jaar gelden.

Let wel, wil je roerende goederen schenken met voorbehoud van vruchtgebruik, dan zal steeds een notariële schenking nodig zijn waarover schenkbelasting verschuldigd is en stelt zich het risico van de verdachte periode niet. Voorts kan de hand- of bankgift in principe niet toegepast worden voor het schenken van aandelen.

Overweegt u een hand- of bankgift dan kan het dus aangewezen zijn om nog in 2024 hiertoe over te gaan. Het is zeer belangrijk dat de juiste stappen worden gevolgd en de nodige documenten worden opgesteld (zoals onder meer een pacte adjoint en aangetekende zendingen). QPS Accountants helpt u graag verder met deze formaliteiten.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons