Soepelere houding fiscus voor wat betreft ficheplicht bedrijfsleider terugbetaling onkosten vennootschap
30 June 2022
In februari waarschuwden we reeds voor een verruiming van de ficheplicht voor terugbetalingen van kosten aan bedrijfsleiders (zie onze blogpost d.d. 24.02.2022 ‘Ruimere ficheverplichting voor terugbetaalde kosten aan de bedrijfsleider: betaal bepaalde kosten voortaan liever rechtstreeks met de vennootschap’). Namens de wet dienen alle terugbetalingen aan de bedrijfsleider van kosten eigen aan de werkgever vermeld te worden op de fiche, ongeacht het feit of het forfaitair, dan wel variabele vergoedingen betreft.

Dit impliceert dat ingeval de bedrijfsleider een kost voor de vennootschap met zijn privé middelen betaalt / voorschiet, waarna de vennootschap overgaat tot de terugbetaling van deze kost, hetzij door effectieve betaling, hetzij door boeking op rekening-courant, dit bedrag op de fiscale fiche van de bedrijfsleider vermeld dient te worden. Het spreekt voor zich dat dit een behoorlijke administratieve rompslomp met zich meebrengt.
De minister van financiën heeft in een antwoord op een parlementaire vraag recent een gunstig standpunt ingenomen in dit verband. Het betrof de vraag of de terugbetaling aan de bedrijfsleider voor de aankoop van een printer, waarvan de factuur op naam van de vennootschap werd opgemaakt doch de betaling werd gedaan met de privé bankkaart van de bedrijfsleider, een kost is dewelke de vennootschap op de fiscale fiche van de bedrijfsleider dient te vermelden. De minister stelt dat het louter ‘voorschieten’ van een betaling voor een aankoop door de vennootschap geen aanleiding geeft tot een vermelding op de fiche.
Hieruit leiden wij af dat terugbetalingen van kosten eigen aan de werkgever (of boekingen op rekening-courant) geen ficheplicht met zich meebrengt ingeval er een factuur op naam van de vennootschap voorhanden is. Goed nieuws dus.
Merk op dat dit wel niet het geval lijkt te zijn voor kosten waarvoor geen factuur beschikbaar is zoals bijvoorbeeld parking of restaurantbonnetjes. Ons advies blijft hier om zoveel als mogelijk van dergelijke kosten rechtstreeks door de vennootschap te laten betalen.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?
Vanaf 1 september is een nieuwe wet in werking getreden om consumenten beter te beschermen ingeval van laattijdige betaling van facturen. Hierbij springt in het oog dat iedere onderneming verplicht is een gratis aanmaning te sturen aan de niet betalende consument. Voorts geldt een plafond op de extra kosten en verwijlinteresten bij een te late betaling.

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord
Een van de grootste blijvende gevolgen die de coronapandemie met zich meebracht is zonder twijfel de inburgering van het structureel thuiswerken of telewerken. Telewerken brengt veel voordelen met zich mee, maar heeft het in grensoverschrijdende situaties een grote impact op de toepasselijke fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidswetgeving.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!