Verplicht alternatieve betalingswijze vanaf 1 juli 2022

29 June 2022

Als ondernemer ben je verplicht om vanaf 1 juli 2022 een alternatieve betalingswijze, naast de cashbetaling, te voorzien voor je klanten.

Elke onderneming, dit wil zeggen niet enkel handelaars, maar ook vrije beroepers en verenigingen, zijn verplicht om vanaf 1 juli elektronisch betalen toe te laten.

Vanaf dat er een economische activiteit uitgeoefend wordt geldt de nieuwe verplichting. Het moet daarbij gaan om een duurzame activiteit waardoor er concurrentie op de markt ontstaat met andere ondernemingen. Bijgevolg geldt de verplichting niet voor éénmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.

Welk elektronisch betaalmiddel aangeboden wordt, mag je als ondernemer zelf kiezen. De enige vereiste is dat er minstens één andere betaalmogelijkheid, naast cash, aangeboden wordt aan consumenten. Je bent aldus niet verplicht om een betaalterminal te installeren. Je kan kiezen voor betalingen via smartphone en QR code zoals Payconiq, maaltijd-,  eco-, cadeau-, of andere cheques. Betalingen in cryptomunten of virtuele munten en betalingen via een geschenkbon zijn geen geldige alternatieven.

Je mag aan je klanten geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van het elektronisch betaalmiddel. Er mag ook geen minimumbedrag toegepast worden voor elektronische betalingen.

De wettelijke verplichting om af te ronden geldt enkel voor cashbetalingen. Je hoeft dus niet af te ronden bij elektronische betalingen.

Deze verplichting geldt trouwens enkel ten opzichte van consumenten. Indien je jouw diensten of goederen uitsluitend aanbiedt aan andere ondernemingen (b2b), is de nieuwe verplichting voor jouw onderneming niet van toepassing.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Btw op zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen nog 6% tem 31 december 2023

Btw op zonnepanelen voor nieuwbouwwoningen nog 6% tem 31 december 2023

Tot 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief voor de levering mét installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers onder bepaalde voorwaarden nog 6%. Vanaf 2024 stijgt dit tarief terug naar 21%. U leest hier of u nog in aanmerking komt voor het verlaagd btw-tarief.

Vanaf 1 oktober 2023 is het EPC attest ook verplicht bij verhuur aan de eigen vennootschap

Vanaf 1 oktober 2023 is het EPC attest ook verplicht bij verhuur aan de eigen vennootschap

De Vlaamse wetgever heeft recentelijk het Energiebesluit aangepast hetgeen gevolgen met zich meebrengt inzake de verplichting een EPC te bekomen.

Wat er precies wijzigt, leest u hier.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons