Verplicht alternatieve betalingswijze vanaf 1 juli 2022

29 June 2022

Als ondernemer ben je verplicht om vanaf 1 juli 2022 een alternatieve betalingswijze, naast de cashbetaling, te voorzien voor je klanten.

Elke onderneming, dit wil zeggen niet enkel handelaars, maar ook vrije beroepers en verenigingen, zijn verplicht om vanaf 1 juli elektronisch betalen toe te laten.

Vanaf dat er een economische activiteit uitgeoefend wordt geldt de nieuwe verplichting. Het moet daarbij gaan om een duurzame activiteit waardoor er concurrentie op de markt ontstaat met andere ondernemingen. Bijgevolg geldt de verplichting niet voor éénmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.

Welk elektronisch betaalmiddel aangeboden wordt, mag je als ondernemer zelf kiezen. De enige vereiste is dat er minstens één andere betaalmogelijkheid, naast cash, aangeboden wordt aan consumenten. Je bent aldus niet verplicht om een betaalterminal te installeren. Je kan kiezen voor betalingen via smartphone en QR code zoals Payconiq, maaltijd-,  eco-, cadeau-, of andere cheques. Betalingen in cryptomunten of virtuele munten en betalingen via een geschenkbon zijn geen geldige alternatieven.

Je mag aan je klanten geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van het elektronisch betaalmiddel. Er mag ook geen minimumbedrag toegepast worden voor elektronische betalingen.

De wettelijke verplichting om af te ronden geldt enkel voor cashbetalingen. Je hoeft dus niet af te ronden bij elektronische betalingen.

Deze verplichting geldt trouwens enkel ten opzichte van consumenten. Indien je jouw diensten of goederen uitsluitend aanbiedt aan andere ondernemingen (b2b), is de nieuwe verplichting voor jouw onderneming niet van toepassing.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Hoe kan u als ondernemer nog fiscaal optimaliseren in 2022?

Hoe kan u als ondernemer nog fiscaal optimaliseren in 2022?

Met het jaareinde in zicht, sommen we hierna nog enkele mogelijkheden met het oog op fiscale optimalisatie voor u op.

Energiesteun voor ondernemingen

Energiesteun voor ondernemingen

De energiecrisis brengt heel wat bedrijven in financiële moeilijkheden. De Vlaamse overheid heeft reeds een steunpakket uitgewerkt voor de energie-intensieve verlieslatende bedrijven. Wij verwijzen hiervoor naar onze blogpost. Maar ook de minder energie-intensieve ondernemingen ondervinden een grote impact van de huidige crisis. Om ook deze ondernemingen te steunen en deze financieel moeilijke periode te overbruggen werden nieuwe tijdelijke maatregelen voorzien.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons