Verplicht alternatieve betalingswijze vanaf 1 juli 2022

29 June 2022

Als ondernemer ben je verplicht om vanaf 1 juli 2022 een alternatieve betalingswijze, naast de cashbetaling, te voorzien voor je klanten.

Elke onderneming, dit wil zeggen niet enkel handelaars, maar ook vrije beroepers en verenigingen, zijn verplicht om vanaf 1 juli elektronisch betalen toe te laten.

Vanaf dat er een economische activiteit uitgeoefend wordt geldt de nieuwe verplichting. Het moet daarbij gaan om een duurzame activiteit waardoor er concurrentie op de markt ontstaat met andere ondernemingen. Bijgevolg geldt de verplichting niet voor éénmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.

Welk elektronisch betaalmiddel aangeboden wordt, mag je als ondernemer zelf kiezen. De enige vereiste is dat er minstens één andere betaalmogelijkheid, naast cash, aangeboden wordt aan consumenten. Je bent aldus niet verplicht om een betaalterminal te installeren. Je kan kiezen voor betalingen via smartphone en QR code zoals Payconiq, maaltijd-,  eco-, cadeau-, of andere cheques. Betalingen in cryptomunten of virtuele munten en betalingen via een geschenkbon zijn geen geldige alternatieven.

Je mag aan je klanten geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van het elektronisch betaalmiddel. Er mag ook geen minimumbedrag toegepast worden voor elektronische betalingen.

De wettelijke verplichting om af te ronden geldt enkel voor cashbetalingen. Je hoeft dus niet af te ronden bij elektronische betalingen.

Deze verplichting geldt trouwens enkel ten opzichte van consumenten. Indien je jouw diensten of goederen uitsluitend aanbiedt aan andere ondernemingen (b2b), is de nieuwe verplichting voor jouw onderneming niet van toepassing.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons