Verplicht alternatieve betalingswijze vanaf 1 juli 2022

29 June 2022

Als ondernemer ben je verplicht om vanaf 1 juli 2022 een alternatieve betalingswijze, naast de cashbetaling, te voorzien voor je klanten.

Elke onderneming, dit wil zeggen niet enkel handelaars, maar ook vrije beroepers en verenigingen, zijn verplicht om vanaf 1 juli elektronisch betalen toe te laten.

Vanaf dat er een economische activiteit uitgeoefend wordt geldt de nieuwe verplichting. Het moet daarbij gaan om een duurzame activiteit waardoor er concurrentie op de markt ontstaat met andere ondernemingen. Bijgevolg geldt de verplichting niet voor éénmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.

Welk elektronisch betaalmiddel aangeboden wordt, mag je als ondernemer zelf kiezen. De enige vereiste is dat er minstens één andere betaalmogelijkheid, naast cash, aangeboden wordt aan consumenten. Je bent aldus niet verplicht om een betaalterminal te installeren. Je kan kiezen voor betalingen via smartphone en QR code zoals Payconiq, maaltijd-,  eco-, cadeau-, of andere cheques. Betalingen in cryptomunten of virtuele munten en betalingen via een geschenkbon zijn geen geldige alternatieven.

Je mag aan je klanten geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van het elektronisch betaalmiddel. Er mag ook geen minimumbedrag toegepast worden voor elektronische betalingen.

De wettelijke verplichting om af te ronden geldt enkel voor cashbetalingen. Je hoeft dus niet af te ronden bij elektronische betalingen.

Deze verplichting geldt trouwens enkel ten opzichte van consumenten. Indien je jouw diensten of goederen uitsluitend aanbiedt aan andere ondernemingen (b2b), is de nieuwe verplichting voor jouw onderneming niet van toepassing.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Doktersvennootschappen : ook niet-artsen voortaan toegelaten

Doktersvennootschappen : ook niet-artsen voortaan toegelaten

Artsen oefenen hun beroepsactiviteit vaak uit via een vennootschap.

Voorheen was het als niet-arts niet of slechts onder strikte voorwaarden mogelijk om aandeelhouder te zijn van een doktersvennootschap. De Orde der artsen heeft eind 2022 haar standpunt hieromtrent versoepeld.

Wat betekent dit concreet?

Wagenfiscaliteit vanaf 2023: bent u mee met de huidige stand van zaken?

Wagenfiscaliteit vanaf 2023: bent u mee met de huidige stand van zaken?

Zoals u kon lezen in onze nieuwbrief van 28 september 2022 wijzigt de fiscale aftrekbaarheid van de personenwagens aangekocht vanaf 1 juli 2023. 

Denkt u eraan om nog een nieuwe wagen aan te schaffen dan is snel zijn de boodschap!

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons