Jarenlange discussie eindelijk opgelost? Wetgeving betreffende de belasting op Nederlandse aanvullende pensioenen aangepast
28 March 2022
De Belgische fiscale wetgever heeft de wetgeving inzake de belastingheffing over Nederlandse collectieve aanvullende pensioenen aan Belgische rijksinwoners aangepast. Deze materie zorgde sinds jaar en dag voor discussies tussen de fiscus en de belastingplichtige. Belgische rijksinwoners met een professionele loopbaan in Nederland bouw(d)en in veel gevallen een Nederlands aanvullend pensioen op.

Algemeen
Overeenkomstig artikel 18 van het Belastingverdrag tussen Nederland en België is de woonstaat in beginsel heffingsbevoegd over pensioenen. Dit betekent dat Nederlandse pensioenen, die worden uitgekeerd aan inwoners van België, in principe belastbaar zijn in België (woonland).
Voor de wetswijziging
Indien men kon aantonen dat de Nederlandse pensioenrechten verworven werden in het individueel en definitief voordeel van de belastingplichtige werden deze geacht belast te zijn bij de opbouw ervan. De uitkering ervan kon in België niet progressief worden belast maar wel als een lijfrente (als roerend inkomen). Dit heeft als gevolg dat de pensioenuitkering in België niet belast werd op basis van het werkelijk ontvangen bedrag aan de progressieve tarieven, maar wel over een fictief inkomen gelijk aan 3% van de waarde van het pensioenkapitaal aan een afzonderlijk tarief van 30%.
De Belgische administratie houdt echter al jaren vol dat de uitkeringen in België belastbaar zijn aan de gewone progressieve tarieven en niet volgens het gunstig regime van de lijfrente zoals hierboven beschreven. Dit gezien sinds de zogenaamde Nederlandse WAP-wet van 2004 de pensioenopbouw vrijgesteld werd in Nederland. De fiscus werd hier echter meermaals voor teruggefloten door de rechtbanken.
Wetswijziging van 21 januari 2022 moet oplossing bieden
Door middel van een wijziging van de fiscale wetgeving wil de belastingadministratie zijn visie wettelijk verankeren en hiermee de negatieve rechtspraak buitenspel zetten.
De wetswijziging heeft tot gevolg dat periodieke uitkeringen van collectieve aanvullende pensioentoezeggingen uit Nederland, waarvan de opbouw aanleiding heeft gegeven tot ‘fiscale faciliëring’, voortaan door de wet als een aanvullend pensioen beschouwd worden. Fiscale faciliëring’ betekent dat bij de opbouw van het pensioen in Nederland fiscale voordelen zijn toegekend in hoofde van de Belgische genieter van de latere uitkeringen.
Door de kwalificatie als aanvullend pensioen is België op basis van het dubbelbelastingverdrag met Nederland bevoegd om de uitkeringen te belasten. Nederland moet een vrijstelling verlenen. Deze pensioenuitkeringen zijn in België voortaan steeds onderworpen aan het progressief tarief van de personenbelasting.
Hoe dubbele belasting voorkomen?
De wetswijziging heeft een retroactieve werking en gaat al in vanaf het inkomstenjaar 2021. Het is dus niet uitgesloten dat u via de inhouding van Nederlandse loonheffing tijdens 2021 en 2022 in Nederland al belasting betaald hebt op de uitkering van uw pensioen. Deze belasting zal in Nederland teruggevraagd moeten worden via een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. Bovendien moet u een vrijstelling van loonheffing aanvragen in Nederland om toekomstige inhoudingen te vermijden.
Wij assisteren u graag met deze fiscale formaliteiten dus neem gerust contact met uw QPS dossierbeheerder.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!