Sociale inspectie kondigt flitscontroles 2022 aan: hoe voorbereiden?

24 February 2022

De flitscontroles van de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) voor 2022 zijn bekend. Deze worden al jaren toegepast in sectoren waar een groot risico zou bestaan op inbreuken op de arbeids- en sociale wetgeving. In januari en februari kwamen reeds de bewakings- en transportsector aan bod. Hieronder een overzicht van de geviseerde sectoren in de komende maanden.

  • Mei: bouw
  • Juli: horeca
  • September: land- en tuinbouw
  • November: carwash – grootsteden

De inspecteurs van de SIOD zullen actief een hele maand lang controles uitvoeren. De controles hebben een informatief en preventief karakter, doch ingeval er zwaarwichtige inbreuken worden vastgesteld, zal ingegrepen worden.

Hoe u wapenen tegen een sociale controle?

De SIOD heeft per sector een checklist beschikbaar gemaakt om meer duidelijkheid en transparantie te bieden aan werkgevers en werknemers. U kan deze hier raadplegen.

Merk op dat de controleurs ook blijvend aandacht zullen besteden aan de naleving van de COVID-maatregelen. In dit kader is er eveneens een checklist beschikbaar gesteld door de SIOD.

Indien u twijfelt of uw onderneming de sociale toets zal weerstaan, staan wij u graag bij in de voorbereiding van een controle. 

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons