Sociale inspectie kondigt flitscontroles 2022 aan: hoe voorbereiden?

24 February 2022

De flitscontroles van de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) voor 2022 zijn bekend. Deze worden al jaren toegepast in sectoren waar een groot risico zou bestaan op inbreuken op de arbeids- en sociale wetgeving. In januari en februari kwamen reeds de bewakings- en transportsector aan bod. Hieronder een overzicht van de geviseerde sectoren in de komende maanden.

  • Mei: bouw
  • Juli: horeca
  • September: land- en tuinbouw
  • November: carwash – grootsteden

De inspecteurs van de SIOD zullen actief een hele maand lang controles uitvoeren. De controles hebben een informatief en preventief karakter, doch ingeval er zwaarwichtige inbreuken worden vastgesteld, zal ingegrepen worden.

Hoe u wapenen tegen een sociale controle?

De SIOD heeft per sector een checklist beschikbaar gemaakt om meer duidelijkheid en transparantie te bieden aan werkgevers en werknemers. U kan deze hier raadplegen.

Merk op dat de controleurs ook blijvend aandacht zullen besteden aan de naleving van de COVID-maatregelen. In dit kader is er eveneens een checklist beschikbaar gesteld door de SIOD.

Indien u twijfelt of uw onderneming de sociale toets zal weerstaan, staan wij u graag bij in de voorbereiding van een controle. 

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons