Aanvraag overbruggingsrecht omzetdaling vanaf december 2021 wegens omzetdaling 40%

10 January 2022

Nu het coronavirus ons weer steviger in de greep heeft, is het mogelijk voor zelfstandigen om beroep te doen op het overbruggingsrecht wegens omzetdaling wanneer zij een omzetdaling hebben van 40 procent. Voor de maanden oktober en november 2021 was er nog een omzetdaling van 65 procent vereist om op het overbruggingsrecht aanspraak te maken; voor de maanden december 2021 tot en met maart 2022 volstaat een omzetdaling van 40 procent.  

Voorwaarden

Zelfstandigen die een omzetverlies van minstens 40 procent geleden hebben, kunnen een uitkering vragen. De omzet van de kalendermaand die voorafgaat aan de maand waarvoor u de uitkering aanvraagt, wordt vergeleken met dezelfde kalender maand van het jaar 2019.

We illustreren met een kort voorbeeld: u wil voor januari 2022 een beroep doen op het overbruggingsrecht wegens omzetdaling. De omzet die uw onderneming of eenmanszaak behaald heeft in december 2021 wordt vergeleken met de omzet van december 2019. Heeft u 40 procent omzetverlies? Dan kan u een beroep doen op het overbruggingsrecht wegens omzetdaling.

Naast de voorwaarde van omzetdaling zijn er nog enkele bijkomende voorwaarden waaraan voldaan dient te zijn (o.a. inzake betaalde sociale bijdragen). Afhankelijk van uw sociaal statuut komt u in aanmerking voor een gedeeltelijk of volledige uitkering.

 

Hoeveel bedraagt de steun?

Er wordt door het sociaal verzekeringsfonds een onderscheid gemaakt tussen volledige/ gedeeltelijke uitkering en het feit of u al dan niet een gezinslast heeft.

Ingeval van volledige uitkering en geen gezinslast, heeft u recht op een bedrag van 1.343,87 euro. Heeft u wel kinderen ten laste, dan heeft u recht op een bedrag van 1.679,31 euro.

De gedeeltelijk uitkeringen bedragen telkens de helft van bovenstaande bedragen.

 

Aanvraag?

Het overbruggingsrecht wegens omzetdaling kan worden aangevraagd via uw sociaal verzekeringsfonds.

Wanneer moet de aanvraag uiterlijk zijn ingediend?

  • voor de maanden oktober, november en december 2021: 30 juni 2022
  • voor de maanden januari, februari en maart 2022: 30 september 2022

 

Heeft u hieromtrent nog vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons