De forfaitaire btw-regeling voor eenmanszaken: afschaffing vanaf 1 januari 2022
9 December 2021
Onder de forfaitaire btw-regeling wordt de verschuldigde btw bepaald op basis van een forfait per sector en dus niet op basis van de reële omzet en aankopen. Voor caféhouders bijvoorbeeld wordt volgens dit systeem de btw niet berekend op basis van het aantal verkochte pintjes, maar wel op basis van hoeveel pintjes er uit een vat getapt kunnen worden, hetgeen door de administratie forfaitair wordt vastgelegd.

In dertien sectoren kunnen zelfstandigen momenteel nog de forfaitaire btw-regeling toepassen: apothekers, bakkers, caféhouders, ijsventers, frituuruitbaters, foorkramers, kappers, dagbladhandelaars, kleine textielhandelaars, voedingszaken, schoenmakers, slagers en zuivelverkopers.
De regeling kan slechts toegepast worden indien minstens 75% van de omzet behaald wordt uit verkopen zonder factuur, zoals verkopen aan particulieren. Bovendien mag de totale jaaromzet van het afgelopen jaar niet meer bedragen dan € 750.000 exclusief btw.
De forfaitaire btw-regeling is fraudegevoelig en gaf in het verleden geregeld aanleiding tot discussies met de belastingadministratie.
Het toepassingsgebied werd doorheen de jaren steeds kleiner door onder meer het uitsluiten van bepaalde sectoren. Sinds 2020 werden vervolgens alle vennootschappen uitgesloten van de regeling. Ook voor eenmanszaken valt nu het doek. Het nieuw wetboek economisch recht bepaalt namelijk dat alle zelfstandigen een boekhouding moeten voeren. Bovendien schakelden steeds meer handelaars ondertussen over op een digitale kassa en het systeem van elektronisch betalen. Vanaf 1 juli 2022 zullen trouwens alle handelaars elektronisch betalen moeten toelaten.
Dit alles heeft geleid tot de beslissing om de forfaitaire btw-regeling volledig af te schaffen. Dit wilt zeggen dat zelfstandige ondernemers die vanaf 1 januari 2022 met hun zaak starten niet meer kunnen kiezen voor de forfaitaire btw-regeling.
Indien u momenteel nog gebruik maakt van de regeling, krijgt u tijd tot 1 januari 2028 om over te stappen naar een boekhouding waarbij de btw berekend wordt op basis van reële aan- en verkopen. U zal dus uiterlijk op 1 januari 2028 overgeschakeld moeten zijn naar de normale btw-regeling.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Zijn uw algemene voorwaarden in lijn met de nieuwe incassowet die ingaat op 1 september 2023?
Vanaf 1 september is een nieuwe wet in werking getreden om consumenten beter te beschermen ingeval van laattijdige betaling van facturen. Hierbij springt in het oog dat iedere onderneming verplicht is een gratis aanmaning te sturen aan de niet betalende consument. Voorts geldt een plafond op de extra kosten en verwijlinteresten bij een te late betaling.

Grensoverschrijdend telewerken: impact op sociale zekerheid wordt opgevangen door een nieuw Kaderakkoord
Een van de grootste blijvende gevolgen die de coronapandemie met zich meebracht is zonder twijfel de inburgering van het structureel thuiswerken of telewerken. Telewerken brengt veel voordelen met zich mee, maar heeft het in grensoverschrijdende situaties een grote impact op de toepasselijke fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidswetgeving.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!