Opgelet dat u als aandeelhouder of bestuurder niet met de billen bloot gaat bij een oprichting en/of statutenwijziging
25 October 2021
Heeft u al gehoord van de statutendatabank? Neen? Lees dan zeker even verder.

Waar u vroeger enkel een uittreksel kon raadplegen van de statuten van een vennootschap, staan sinds 01/05/2019 de integrale gecoördineerde statuten online.
Voorheen konden derden enkel in het Belgisch Staatsblad een uittreksel raadplegen van uw statuten. Wou men het volledige afschrift lezen dan moest men zich naar de griffie van de ondernemingsrechtbank begeven. Dit is nu niet meer nodig, via notaris.be/statuten zijn de volledige gecoördineerde statuten voor iedereen gratis raadpleegbaar. De onderhands opgerichte vennootschappen zoals de vereniging zonder winstoogmerk, commanditaire vennootschap en de vennootschap onder firma kunnen voorlopig niet teruggevonden worden in het register.
Vaak worden in de statuten specifieke afspraken opgenomen, zoals overdraagbaarheid van aandelen, voorkooprechten, winstverdeling, voorkeurrecht,… welke nu voor iedereen zichtbaar zijn. Wenst u niet met de billen bloot te gaan en de nodige afspraken intern te regelen? Er zijn mogelijkheden om een aantal interne afspraken discreet via o.a. een aandeelhoudersovereenkomst te regelen. In het kader van de aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen valt het te overwegen om hiermee rekening te houden.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!