Opgelet dat u als aandeelhouder of bestuurder niet met de billen bloot gaat bij een oprichting en/of statutenwijziging

25 October 2021

Heeft u al gehoord van de statutendatabank? Neen? Lees dan zeker even verder.

Waar u vroeger enkel een uittreksel kon raadplegen van de statuten van een vennootschap, staan sinds 01/05/2019 de integrale gecoördineerde statuten online.

Voorheen konden derden enkel in het Belgisch Staatsblad een uittreksel raadplegen van uw statuten. Wou men het volledige afschrift lezen dan moest men zich naar de griffie van de ondernemingsrechtbank begeven. Dit is nu niet meer nodig, via notaris.be/statuten zijn de volledige gecoördineerde statuten voor iedereen gratis raadpleegbaar. De onderhands opgerichte vennootschappen zoals de vereniging zonder winstoogmerk, commanditaire vennootschap en de vennootschap onder firma kunnen voorlopig niet teruggevonden worden in het register.

Vaak worden in de statuten specifieke afspraken opgenomen, zoals overdraagbaarheid van aandelen, voorkooprechten, winstverdeling, voorkeurrecht,… welke nu voor iedereen zichtbaar zijn. Wenst u niet met de billen bloot te gaan en de nodige afspraken intern te regelen? Er zijn mogelijkheden om een aantal interne afspraken discreet via o.a. een aandeelhoudersovereenkomst te regelen. In het kader van de aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen valt het te overwegen om hiermee rekening te houden.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons