Opgelet dat u als aandeelhouder of bestuurder niet met de billen bloot gaat bij een oprichting en/of statutenwijziging

25 October 2021

Heeft u al gehoord van de statutendatabank? Neen? Lees dan zeker even verder.

Waar u vroeger enkel een uittreksel kon raadplegen van de statuten van een vennootschap, staan sinds 01/05/2019 de integrale gecoördineerde statuten online.

Voorheen konden derden enkel in het Belgisch Staatsblad een uittreksel raadplegen van uw statuten. Wou men het volledige afschrift lezen dan moest men zich naar de griffie van de ondernemingsrechtbank begeven. Dit is nu niet meer nodig, via notaris.be/statuten zijn de volledige gecoördineerde statuten voor iedereen gratis raadpleegbaar. De onderhands opgerichte vennootschappen zoals de vereniging zonder winstoogmerk, commanditaire vennootschap en de vennootschap onder firma kunnen voorlopig niet teruggevonden worden in het register.

Vaak worden in de statuten specifieke afspraken opgenomen, zoals overdraagbaarheid van aandelen, voorkooprechten, winstverdeling, voorkeurrecht,… welke nu voor iedereen zichtbaar zijn. Wenst u niet met de billen bloot te gaan en de nodige afspraken intern te regelen? Er zijn mogelijkheden om een aantal interne afspraken discreet via o.a. een aandeelhoudersovereenkomst te regelen. In het kader van de aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen valt het te overwegen om hiermee rekening te houden.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Wijzigingen van de RSZ kortingen: Bent u nog mee?

Als werkgever kan u genieten van een aantal verminderingen van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid of ook doelgroepverminderingen genoemd.  Er werden recent verschillende beperkingen ingevoerd aan deze voordelen. Wij vatten kort voor u samen.

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

Hervorming investeringsaftrek: Investeert u nog in 2024 of wacht u beter nog even?

In een wetsontwerp van 29 februari 2024 werd een hervorming van de investeringsaftrek opgenomen. Het ontwerp werd ondertussen goedgekeurd door het parlement en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regelgeving is van toepassing op activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn. We lichten graag toe wat deze hervorming concreet inhoudt.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons