Vanaf 1 januari 2022 wijziging btw-regeling (para)medische beroepen
25 October 2021
De wet van 11 juli 2021 zorgt voor enkele wijzigingen aan de btw-regeling voor (para)medische beroepen. Vooreerst zal de vrijstelling enkel nog gelden voor behandelingen met een therapeutisch doel en daarnaast kunnen nu ook andere paramedische beroepen van de vrijstelling genieten.
Wij lichten hieronder de belangrijkste wijzigingen voor u toe.

1. Welke diensten zijn wel/niet vrijgesteld van BTW?
De aard van de verstrekte diensten wordt zeer belangrijk voor het verkrijgen van de vrijstelling. De vrijstelling geldt immers vanaf 01/01/2022 alleen nog voor behandelingen met een therapeutisch doel.
Wat is een behandeling met een therapeutisch doel?
Dit dient niet noodzakelijk strikt geïnterpreteerd te worden.
Enkele voorbeelden:
- therapeutisch doel, dus vrijgesteld van BTW: reconstructieve medische behandelingen.
- geen therapeutisch doel, dus onderworpen aan BTW: tanden laten bleken door een tandarts, personal coaching als sportbegeleiding door een kinesist.
De nieuwe regeling is duidelijker dan voorheen, maar toch is het soms voor discussie vatbaar of een prestatie nu al dan niet therapeutisch is. De minister heeft daarom zijn administratie de opdracht gegeven een omzendbrief op te stellen met alle behandelingen die onder de btw-vrijstelling zullen vallen.
2. Enkel gereglementeerde/erkende zorgverlening vrijgesteld van BTW?
Het onderscheid tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde en/of erkende zorgverlening zal verdwijnen. Vandaag komen enkel gereglementeerde/wettelijk erkende medische en paramedische zorgverleners in aanmerking voor een btw-vrijstelling. In de toekomst kunnen ook andere niet-reglementeerde (para)medische beroepen door hun diploma of opleiding aantonen, dat ze recht hebben op de vrijstelling.
De nieuwe regels zullen vanaf 1 januari 2022 in werking treden en hebben als gevolg dat heel wat (para)medische beroepen volgend jaar gemengd btw-plichtig zullen worden.
Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?
Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert
Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.
Het QPS-team staat klaar
om u te adviseren/assisteren
Aarzel niet com contact met ons op te nemen!