Vanaf 1 januari 2022 wijziging btw-regeling (para)medische beroepen

25 October 2021

De wet van 11 juli 2021 zorgt voor enkele wijzigingen aan de btw-regeling voor (para)medische beroepen. Vooreerst zal de vrijstelling enkel nog gelden voor behandelingen met een therapeutisch doel en daarnaast kunnen nu ook andere paramedische beroepen van de vrijstelling genieten.

Wij lichten hieronder de belangrijkste wijzigingen voor u toe.

1. Welke diensten zijn wel/niet vrijgesteld van BTW?

De aard van de verstrekte diensten wordt zeer belangrijk voor het verkrijgen van de vrijstelling. De vrijstelling geldt immers vanaf 01/01/2022 alleen nog voor  behandelingen met een therapeutisch doel.

Wat is een behandeling met een therapeutisch doel?

Dit dient niet noodzakelijk strikt geïnterpreteerd te worden.

Enkele voorbeelden:

  • therapeutisch doel, dus vrijgesteld van BTW: reconstructieve medische behandelingen.
  • geen therapeutisch doel, dus onderworpen aan BTW: tanden laten bleken door een tandarts, personal coaching als sportbegeleiding door een kinesist.

De nieuwe regeling is duidelijker dan voorheen, maar toch is het soms voor discussie vatbaar of een prestatie nu al dan niet therapeutisch is. De minister heeft daarom zijn administratie de opdracht gegeven een omzendbrief op te stellen met alle behandelingen die onder de btw-vrijstelling zullen vallen.

 

2. Enkel gereglementeerde/erkende zorgverlening vrijgesteld van BTW?

Het onderscheid tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde en/of erkende zorgverlening zal verdwijnen. Vandaag komen enkel gereglementeerde/wettelijk erkende medische en paramedische zorgverleners in aanmerking voor een btw-vrijstelling. In de toekomst kunnen ook andere niet-reglementeerde (para)medische beroepen door hun diploma of opleiding aantonen, dat ze recht hebben op de vrijstelling.

De nieuwe regels zullen vanaf 1 januari 2022 in werking treden en hebben als gevolg  dat heel wat (para)medische beroepen volgend jaar gemengd btw-plichtig zullen worden.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons