Verlenging woonbonus na betalingsuitstel lening door Corona

28 September 2021

De woonbonus, het meest gekende belastingvoordeel voor de eigen woning, is al sinds 1 januari 2020 afgeschaft in Vlaanderen. Enkel de hypothecaire leningen voor de aankoop of het behoud van de eigen woning ten laatste afgesloten op 31 december 2019 geven nog recht op een belastingvermindering en dit voor de initieel vastgelegde looptijd van de lening.

Wat indien de looptijd van uw lening werd verlengd omwille van een betalingsuitstel verkregen van de bank naar aanleiding van de Covid19-pandemie? En wanneer moet het betalingsuitstel verleend worden? Hierover werd onlangs duidelijkheid verschaft.

De woonbonus wordt uitgebreid tot de periode van het betalingsuitstel. Wie aan zijn bank uitstel heeft gevraagd tot het afbetalen van de hypothecaire lening naar aanleiding van betalingsmoeilijkheden die het gevolg zijn van de pandemie en dit uitstel aanleiding heeft gegeven tot een langere looptijd van de lening, mag u tijdens de verlengde periode alsnog de woonbonus blijven genieten.

Bijvoorbeeld: U bent een lening aangegaan in november 2019 met looptijd van 15 jaar. Dit wil zeggen dat u tot en met oktober 2034 de woonbonus kan genieten. Indien de looptijd van deze lening ooit herzien zou worden tot 20 jaar, zullen de betalingen vanaf november 2034 niet langer in aanmerking komen voor het fiscaal voordeel.

Indien u echter een betalingsuitstel van 6 maanden heeft gevraagd aan de bank gelet op financiële moeilijkheden die het rechtstreeks gevolg zijn van de corona noodsituatie, komt de verlenging van de looptijd van 6 maanden wel in aanmerking voor de woonbonus. Meer concreet zal u tot en met april 2035 de woonbonus kunnen genieten.

Het betalingsuitstel verleend tussen 20 maart 2020 en 31 december 2021 komt in aanmerking voor de verlenging van het fiscaal voordeel. De einddatum van 31 december 2021 kan door de Vlaamse Regering nog worden verlengd.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

Uitstel bijkomende gegevens verhoudingsgetal of werkelijk gebruik

De fiscus verleent een uitstel van de nieuw ingevoerde verplichting in hoofde van gemengde en gedeeltelijke btw-plichtigen om gedetailleerde informatie te bezorgen over hun btw-aftrek.

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

Voorafbetalingen belastingen: niet langer optioneel door hoge boetes

U wordt als ondernemer bestraft indien u geen voorschot op de verschuldigde belastingen betaalt aan de fiscus. Doet uw vennootschap of eenmanszaak geen of onvoldoende voorafbetalingen, dan straft de fiscus met een boete die opgelopen is tot 9% van de belastingschuld (van toepassing vanaf aanslagjaar 2025). Deze boete bedroeg voorheen 6,75% voor vennootschappen en 4,5% voor eenmanszaken. De fiscus tracht op deze manier het tijdig betalen van voorschotten te stimuleren.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons