Winst uit uw besloten vennootschap halen? Niet meer alvorens de geplande uitkering een test doorstaat!

27 May 2021

U las het wellicht reeds in onze nieuwsbrief van april, er is een nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van kracht. Dit nieuwe wetboek heeft van de besloten vennootschap of BV een kapitaalloze vennootschap gemaakt. 

Dit kapitaal werd voorheen beschouwd als een veilige buffer voor schuldeisers. Nu er geen kapitaalbegrip meer bestaat voor de BV, tracht men schuldeisers te beschermen door ervoor te zorgen dat de vennootschap niet ongelimiteerd haar vermogen kan uitkeren. De vennootschap dient twee testen te doorstaan teneinde bestuurdersaansprakelijkheid bij uitkering van haar vermogen aan de aandeelhouders of bestuurders te mijden, namelijk de balanstest (of netto-actieftest) en de liquiditeitstest.

De meest voorkomende uitkeringen dewelke onderworpen worden aan de dubbele uitkeringstest zijn dividenden (de uitkering van winsten bestemd voor de aandeelhouders), tantièmes (vergoedingen voor het bestuursorgaan) en kapitaalverminderingen (de terugbetaling van gestort kapitaal aan de inbrengers / aandeelhouders).

Balanstest

De algemene vergadering der aandeelhouders zal slechts kunnen beslissen tot een uitkering van vermogen indien:

  • Het netto-actief van de vennootschap niet negatief is of zal worden door de uitkering; en
  • Het netto-actief niet zal dalen tot onder het onbeschikbaar eigen vermogen van de vennootschap.

Het netto-actief van de vennootschap berekent u als volgt = totaal activa – voorzieningen – schulden – niet afgeschreven kosten van oprichting en uitbreiding – kosten van onderzoek en ontwikkeling.

Om deze beoordeling te maken mag de algemene vergadering uitgaan van de laatst goedgekeurde jaarrekening of een recentere staat van activa en passiva.

Is de uitkomst negatief of zal deze negatief worden door de uitkering, dan zal er geen uitkering kunnen plaatsvinden.

Liquiditeitstest

Ook al is het netto-actief van de vennootschap positief, dan zal de uitkering toch maar kunnen doorgaan ingeval er voldoende liquiditeiten als buffer zijn om te blijven voldoen in de kortlopende schulden van de vennootschap en dit volgens de redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen.

Voor deze test voorziet de wet geen berekeningswijze waardoor het aan het bestuursorgaan is weggelegd om dit te beoordelen op basis van prognoses en cashflow analyses. Tot uitkering kan enkel worden overgegaan indien de liquiditeitspositie van de vennootschap dit toelaat.

Gevolgen onterechte uitkering

Ingeval de vennootschap de twee testen doorstaat, kan de uitkering doorgaan. Het bestuursorgaan dient een afzonderlijk verslag op te stellen waaruit blijkt dat de vennootschap na de uitkering in staat blijft om gedurende minstens twaalf maanden haar schulden te betalen naarmate deze opeisbaar worden.

Indien de uitkering zou plaatsvinden ondanks een negatief resultaat van de testen, zullen de bestuurders aansprakelijk zijn voor alle mogelijke schade die het gevolg is van die verrichting. Ook kunnen de uitbetaalde sommen worden teruggevorderd van de aandeelhouders of bestuurders.

Ons advies: Denkt u na over een winstuitkering maar twijfelt u of uw vennootschap de testen zal doorstaan, contacteer dan uw vertrouwde QPS-adviseur. Wij helpen u graag verder.

De kracht van QPS Accountants? Doordringen tot de kern van uw KMO en zorgen voor een helder inzicht.

Bekijk ook onze andere recente blogberichten en ontdek meer expertise

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

De aandeelhoudersovereenkomst: waarom is het een must voor uw onderneming?

Bij het opstarten van een vennootschap komt er veel kijken: het businessplan, de financiering, de oprichtingsakte... Maar de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan deze overeenkomst cruciaal zijn om later conflicten te voorkomen en een stabiele samenwerking te garanderen. Wat houdt een aandeelhoudersovereenkomst precies in? En waarom is het een must? We gaan er graag dieper op in.

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

De zorgvolmacht: hoe u uw toekomst en die van uw onderneming verzekert

Als zelfstandige ondernemer bent u het gewoon om risico’s te nemen en de juiste keuzes te maken voor de groei van uw bedrijf. Maar dacht u ook al na over wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent om die beslissingen te nemen? Een onverwachte ziekte of plots ongeluk kan namelijk iedereen overkomen. In dat geval kan een zorgvolmacht van onschatbare waarde zijn.

Het QPS-team staat klaar

om u te adviseren/assisteren

Aarzel niet com contact met ons op te nemen!

Contacteer ons