Afbeelding QPS hoofding

TEAM

Onze vennoten:


Jan Van Gaever

Jan behaalde zijn diploma accountancy & fiscaliteit in 1980 aan de Katholieke hogeschool Leuven.

Na zijn studies stapte Jan in het bankwezen bij Continental Bank en dan bij CERA in Leuven, later bekend als KBC. Hier hield Jan zich eerst voornamelijk bezig met kredietanalyses. Bij CERA startte hij de financiële afdeling op van de nieuw opgerichte leasingmaatschappij CERA Lease, nu gekend als KBC Lease.

Jan maakte vervolgens de overstap naar de industrie, eerst als financieel directeur bij De Wolf Transport in Turnhout. Na 4 jaar maakte hij de overstap naar DW plastics als financieel en administratief directeur waar hij Herman Nijs leerde kennen die er werkte als sales manager.

Ondertussen was Jan al enkele jaren in bijberoep een klantenportefeuille aan het uitbouwen in boekhouding en fiscaliteit. Zijn boekhoudkantoor was in 1994 zodanig gegroeid dat de keuze om fulltime zijn eigen kantoor in Herk-de-Stad verder uit te bouwen een feit werd.

In 2000 kreeg hij de opportuniteit om het kantoor Groep Gijbels Accountants in Kermt over te nemen. Om aan dit avontuur te beginnen bundelde hij de krachten met Herman Nijs en hebben zij deze overname gerealiseerd. Zijn kantoor van Herk-de-Stad werd geïntegreerd in Kermt en al snel omgedoopt tot QPS. Hier leerden zij ook Kurt Koenen kennen als jonge enthousiaste medewerker, die in 2011 zou instappen als vennoot.

Ook in 2000 stapte Jan in de Raad van Bestuur van CPA Associates Belgium, een netwerk van 7 regionale accountantskantoren dat deel uitmaakt van CPA Associates International met vertakkingen in meer dan 60 landen. In 2002 werd Jan voorzitter van CPA Associates Belgium, een taak die hij tot 2014 met hart en ziel vervulde. Ook nu nog maakt Jan deel uit van deze Raad van Bestuur.

Foto Jan Van Gaever

Jos Martens

Jos Martens begeleidt ondernemers en CEO’s bij het nemen van belangrijke beslissingen. Hij adviseert over zowel fiscale als bedrijfseconomische materies. Hij begeleidt bij opstart, overname en overdracht van ondernemingen.

Hij is master in de Toegepaste Economische Wetenschappen (K.U.Leuven, 1985) en volgde een specialisatie accountancy aan de R.U.G. Hij is sedert 1992 IAB accountant.

De eerste jaren van zijn loopbaan was hij actief bij Deloitte en Van Havermaet Groenweghe. Na 6 jaar stapte hij over naar de industrie en werd financieel directeur van de petfood-activiteiten van Dossche en vervolgens van uitlaten- en trekhakenfabrikant Bosal.

In 2006 werd hij vennoot bij QPS Accountants en kon hij mee de steile groei van de voorbije jaren gestalte geven. Tien jaar later werkt Jos er nog steeds, boordevol passie en ambitie voor het vak. En voor QPS accountants.

Foto Jos Martens

Herman Nijs

Herman Nijs studeerde af aan de hogeschool limburg (intussen beter bekend als PXL) met een diploma marketing op zak.

In 1988 zette Herman zijn eerste stappen in de bedrijfswereld bij DW plastics als sales manager. Hier leerde hij Jan Van Gaever kennen waarmee hij meteen een goede band kon opbouwen.

Na 6 jaar sales ervaring bij DW was het tijd voor iets anders. Als zelfstandig uitbater van een supermarkt startte hij in 1994 een veelbelovende carrière als ondernemer. Ondertussen bleef hij contact houden met Jan. Hij nam namelijk Hermans boekhouding ter harte.

In 2000 hebben zij hun krachten gebundeld en kantoor Gijbels accountants overgenomen onder de noemer QPS. Ondertussen is Herman een succesvolle multiondernemer onder meer in de supermarkten sector en bij dienstverlenende bedrijven.

Foto Herman Nijs

Kurt Koenen

Kurt koenen is in 1997 afgestudeerd als accountant-fiscalist aan de katholieke hogeschool Leuven.

Na het afronden van die studies is hij aan de slag gegaan bij Groep Gijbels accountants, het kantoor waaruit QPS later zou groeien. Die job combineerde hij tot 2001 met een 3-jarige opleiding fiscale wetenschappen aan de PXL.

In 2003 haalde Kurt vervolgens zijn erkenning van accountant-belastingconsulent en volgde hij de opleiding boekhoudkundige expertise.

Na de overname door van Groep Gijbels door QPS Accountants werd Kurt gepromoveerd tot adjunct-directeur. Later, in 2011 trad hij toe als vennoot tot de volledige groep QPS (QPS accountants Hasselt & Genk en BRUTAX).

Foto Kurt Coenen

PARTNERS

Het team van QPS bestaat uit een 40-tal hooggekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. Hun competenties en betrouwbaarheid maken van hen een flexibel verlengstuk van uw eigen onderneming.

Jos Martens, Jan Van Gaever, Herman Nijs en Kurt Koenen zijn de 4 vennoten achter QPS.


Bij QPS accountants werken een 40-tal medewerkers, dan behoort QPS tot de grotere kantoren in Limburg?

Kurt: “Als we de big 4 buiten beschouwing laten denk ik dat wij inderdaad bij de grotere spelers horen in Limburg.”
Herman: “Wij vormen een groot team en hebben dus ook de mogelijkheid om medewerkers aan te trekken met specifieke expertises.”

Accountancy for life, wat betekent dat voor jullie?

Jos: “Wij willen onze klanten begeleiden van A tot Z. Vanaf de opstart, het werven van fondsen en het uitwerken van een businessplan, doorheen de verschillende groeifasen tot aan de exit of overdracht. Wij hebben voldoende ervaring in huis om hier het verschil te maken”.
Jan: “Accountancy for life betekent voor mij ook een persoonlijke band opbouwen met de klant en een antwoord kunnen bieden op vragen inzake familiale opvolging, overname- begeleiding, successieplanning.”
Herman: “QPS is niet enkel accountancy for life, maar zeker ook een partner for life voor ondernemers”.

Waar onderscheidt QPS zich ten opzichte van andere kantoren?

Herman: “Wij onderscheiden ons door onze betrokkenheid met de klant. Elk van onze medewerkers en vennoten fungeert als klankbord voor de ondernemer. Die betrokkenheid en uiteraard onze expertise stellen ons in staat om zelf op het juiste moment initiatieven te nemen en de klant te informeren inzake stappen die moeten gezet worden.”
Kurt: “Het is ook uiterst belangrijk dat wij als accountant de taal van de ondernemer spreken. Het heeft totaal geen zin om ons in vakjargon uit te drukken. We moeten duidelijke en heldere adviezen geven.”
Jos: “Waar ik nog veel belang aan hecht? Het maken van duidelijke prijsafspraken. Op die manier maximaliseren we het vertrouwen tussen de twee partijen.”

Hoe hoog – excuseer: hoe laag is jullie drempel?

Herman:“Bij QPS bieden wij onze klanten een aantal oplossingen zodat die zogenaamde drempel helemaal verdwijnt. Wij werken vaak met een forfaitaire kostprijs. Ook andere formules zijn mogelijk. Onze samenwerking is uiterst transparant.”
Jan: “Een klant kan bij QPS meteen praten over zijn kopzorgen. Wij zijn een heel open bedrijf. Er mag in feite geen drempel zijn omdat wij klanten persoonlijk willen leren kennen. Zo hebben onze klanten ook altijd één aanspreekpunt binnen het bedrijf voor een vlottere communicatie zonder misverstanden.”

Accountant, een saai beroep, denken veel mensen. Maar is dat ook zo voor jullie?

Jos: “Accountant is absoluut geen saai beroep. Ons klantenbestand is ook heel divers en dekt nagenoeg alle economische sectoren, van vrije beroepen tot grote ondernemingen . Het beroep van accountant zit bovendien in een overgangsfase. De boekhouder van 50 jaar geleden heeft geen toekomst meer. Wij investeren fors in IT en automatisering en verhogen onze productiviteit op het vlak van activiteiten met weinig toegevoegde waarde. Hierdoor kunnen wij ons creatiever en pro-actiever bezig houden met de klant.”

Jan: “Doordat wij bij QPS meer dan 700 ondernemingen als klant hebben dekken wij nagenoeg alle sectoren. Onze klantencontacten zijn ongelofelijk divers en boeiend.”

Heb jij als vennoot ook een echte specialiteit als accountant? Een niche?

Jos: “Ik haal zelf veel voldoening uit het mee uitstippelen van business strategieën. Als accountant ben je meer en meer de partner van de ondernemer. Niet alleen fiscaal, maar ook bedrijfseconomisch, in die rol voel ik me helemaal thuis.”
Jan: “Ik hou me graag bezig met organisatorische kwesties. Het gebeurt wel eens dat ondernemers een super product op de markt hebben gebracht en dat schitterend kunnen verkopen, maar niet altijd kaas gegeten hebben om hun interne werking op punt te zetten.”
Kurt: “Eigenlijk niet, ik ben een echte generalist. Waar ik dan veel voldoening uit haal? Uit vennootschapsrecht, bedrijfsstructuren uit tekenen, herstructureren en klaar maken voor de toekomst.”
Herman: “Als enige niet accountant-vennoot kan ik voor mijn collega’s een klankbord zijn buiten hun vakgebied en dit kan leiden tot een verfrissende kijk op de zaak in kwestie. Waar ik zeker ook mijn aandeel in heb is een commerciële aanpak om ons kantoor nog meer te laten uitgroeien en nog meer uitstraling te geven.“